Janukovitj møder oppositionsledere i Kijev

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, mødtes onsdag med tre af de centrale oppositionsledere for at tale om krisen i Kijev, som bliver fulgt nøje fra Bruxelles, hvor EU-Kommissionen nu lufter muligheden for sanktioner mod Ukraine.

Han havde forinden lovet, at omstændighederne omkring flere demonstranters død vil blive undersøgt.

- Janukovitj er gået med til at møde tre af de centrale oppositionsledere og tale om krisen i Kijev, efter at det kom til nye voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter, sagde en af oppositionslederne, Arsenij Jatsenjuk, før mødet.

Præsidenten rettede samtidig en opfordring til demonstranterne om ikke at "følge politisk radikale ledere." Han udtrykte sin medfølelse for de pårørende til dem, der er blevet dræbt.

- Endnu engang anmoder jeg folk om ikke at lytte til opfordringerne fra de politisk radikale, siger præsidenten i erklæring, hvor han lover, at omstændighederne ved dødsfaldene under onsdagens demonstrationer vil blive undersøgt.

Tre aktivister er onsdag blevet dræbt under protesterne i Kijev, bekræfter den ukrainske rigsadvokat.

To demonstranter er dræbt af skud, mens den tredje døde efter et fald fra taget på et fodboldstadion.

De kaotiske scener i det centrale Kijev brød ud, da Ukraines politi brød gennem barrikader, der var opstillet af demonstranterne - blandt andet udbrændte vrag af politibusser.

Premierminister Mykola Asarov har tidligere sagt, at politiet ikke er bevæbnet med skydevåben.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, opfordrer til en afslutning på volden og advarer myndighederne om, at EU overvejer at træffe "mulige foranstaltninger."

- Vi er klar til at overveje mulige handlinger fra EU's side og konsekvenser for vores forhold til Ukraine, hvis ikke de ukrainske myndigheder opfører sig ordentligt i de her sager, siger kommissionsformand José Manuel Barroso på et pressemøde i Bruxelles.

- Vi ser med stor bekymring på de seneste begivenheder, herunder nedskydningen af fredelige demonstranter (...). Vi kan være nødt til at genoverveje vores forhold. Og mulige konsekvenser.

- Men det er endnu for tidligt at sige, hvad konsekvenserne kan være. Og det vil være en beslutning, vi skal træffe i fællesskab.

- Men vi sender en meget klar besked for at opfordre Ukraine til ikke at fortsætte ad denne vej. At komme tilbage på vejen mod pluralisme og demokrati, siger Barroso.

Kommissionsformanden giver udtryk for chok over rapporterne om flere dødsfald i Kijev og beklager brugen af vold.

- Vi følger udviklingen meget nøje, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip