Janukovitj nægter at fjerne kampklædt politi fra uroplads

Skrevet af admin

19/02/2014

Dagens topnyheder

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, opfordrer tidligt onsdag morgen lederne af oppositionen til at distancere sig fra de "mest ekstreme elementer" i protesterne mod regeringen.

Han siger også, at nogle af de ledende personer i protesterne mod regeringen er gået for vidt ved at "tilsidesætte princippet om demokrati, hvor magten opnås gennem valg og ikke på gaden".

- De har overskredet grænserne ved at opfordre folk til at gribe til våben, hedder det videre i en udtalelse fra præsidenten.

Opfordringen kommer efter tirsdagens uroligheder, som er fortsat natten til onsdag. Mindst 22 mennesker meldes dræbt, og dele af hovedstaden Kijev ligner en krigszone.

Det er uklart, hvad der fik volden til at blusse op tirsdag.

Tidligere på dagen forhindrede politiet demonstranter i at marchere mod parlamentet, hvor en debat om forfatningsændringer, som ville begrænse præsidentens indflydelse, skulle finde sted.

Men debatten blev ikke til noget, siger Arsenij Jatsenjuk, en af oppositionslederne, til BBC.

En anden oppositionsleder, Vitalij Klitsjko, sagde efter et møde med Janukovitj, at der endnu ikke er fundet en løsning på krisen i landet.

Ifølge oppositionslederen nægter præsidenten at trække de kampklædte betjente tilbage, som tirsdag stormede en protestlejr i den centrale del af hovedstaden Kijev.

- Janukovitj sagde, at der kun er en mulighed. At rydde Maidan (Uafhængighedspladsen, red.), og at alle må gå hjem, fortalte Klitsjko til ukrainsk tv.

Demonstranterne har i tre måneder forskanset sig i centrum af Kijev. De kræver, at Janukovitj og hans regering træder tilbage, efter præsidenten i december sidste år nægtede at underskrive en samarbejdsaftale med EU.

Natten til onsdag har uropoliti indledt et nyt angreb og affyret tåregas mod de demonstranter, der befinder sig på Uafhængighedspladsen.

Oppositionstilhængerne har svaret igen på politiets stormløb ved at grave belægningssten op og slynge molotovcocktails mod de kampklædte betjente.

- Hvad end der sker, er vi nødt til at forsvare Maidan til det sidste, siger en 50-årig demonstrant.

/ritzau/AFP