Janukovitj: Overgangsregering og præsidentvalg er på vej

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, annoncerer snarligt præsidentvalg.

En overgangsregering vil nu blive etableret, siger han.

- Jeg igangsætter tidligt præsidentvalg, siger Janukovitj uden at oplyse, hvornår ukrainerne får muligheden for at vælge en anden præsident.

Den omstridte præsident siger samtidig, at han vil vende tilbage til forfatningen fra 2004, der betyder, at præsidentens beføjelser vil blive reduceret.

Udmeldingen kommer efter, at præsidenten har brugt natten til fredag sammen med oppositionsledere og udenrigsministrene fra Polen, Frankrig og Tyskland på at finde en løsning på den blodige konflikt.

Oppositionen har endnu ikke kommenteret hverken nattens drøftelser eller den seneste udmelding fra præsidenten, og derfor er det også uklart, om udmeldingen fra Janukovitj er det endelige resultat af nattens forhandlinger i Kijev.

En EU-diplomat sagde tidligere, at parterne fredag ville mødes for at underskrive en aftale.

Kilden tilføjede imidlertid, at oppositionen fortsat ønskede at ændre visse punkter i aftalen.

Det er også uklart, om demonstranterne overhovedet vil acceptere en sådan aftale. Nogle demonstranter siger ifølge Reuters, at de vil fortsætte oprøret, ind til præsidenten trækker sig fra posten.

Den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, siger, at Ukraine befinder sig i et skæbnesvangert øjeblik efter annonceringen fra Janukovitj.

- Alle parter er nødt til at huske på, at et kompromis betyder, at man får mindre end 100 procent, skriver Sikorski på Twitter.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), håber på, at volden i Ukraine kan høre op.

- Jeg håber, at aftalen i Ukraine er en realitet. En forhandlet løsning er den eneste måde at undgå vold. Håber, at alle parter sikrer en let implementering, skriver han på Twitter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip