Japan ændrer hvalfangst efter FN-dom

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Japan oplyser, at det vil ændre landets omstridte hvalfangst, som Tokyo hævder har videnskabelig karakter, mens en FN-domstol i en afgørelse fastslår, at der er tale om kommerciel hvalfangst, som finder sted under dække af forskning.

- Vi vil foretage omfattende studier og undersøgelser i samarbejde med de relevante ministerier og fremlægge et nyt forskningsprogram i efteråret til Den Internationale Hvalfangstkommission med hensyntagen til afgørelsen fra domstolen.

Det siger den japanske fiskeri- og landbrugsminister, Yoshimasa Hayashi.

Hayashi, der fredag havde møder med den japanske premierminister, Shinzo Abe, bekræfter samtidig, at Japan ikke vil gennemføre planlagte hvalfangster i 2014-15.

Den Internationale Domstol i Haag afgjorde tidligere i denne måned, at de japanske hvalfangster ikke skete af videnskabelige grunde.

Australiens regering, som er glødende modstander af hvalfangst, har kæmpet for at få japanernes hvalfangst kendt ulovlig.

Australien bragte sagen for domstolen i 2010.

Egentlig kommerciel hvalfangst fra japanske skibe blev stoppet i 1980'erne, men siden har landet benyttet et smuthul i loven ved at tale om "videnskabelige grunde" til at hive hvaler i nettet.

Den Internationale Hvalfangstkommission har indført et fangststop for alle store hvaler, fordi en del arter var stærkt truede af udryddelse.

/ritzau/dpa