Japan markerer årsdag for Hiroshimabomben

Skrevet af admin

06/08/2016

Dagens topnyheder

Japan markerer lørdag 71-års-dagen for ødelæggelsen af byen Hiroshima, som blev udsat for verdens første atombombeangreb 6. august 1945.

Den årlige ceremoni finder sted, få måneder efter at præsident Barack Obama som den første amerikanske leder besøgte Hiroshima.

Det amerikanske bombefly B-29 Enola Gay kastede den dræbende last, som blev kaldt "Little Boy", over Hiroshima klokken 8.15 om morgenen for 71 år siden.

Det meste af byen blev brændt op af en varmebølge med temperaturer op til 4000 grader, hvilket er nok til at smelte stål.

Atombomben kostede omkring 140.000 mennesker livet.

Ved mindehøjtideligheden deltager omkring 50.000, deriblandt premierminister Shinzo Abe og repræsentanter fra mere end 90 lande og regioner. De holdt et minuts stilhed på nøjagtigt det tidspunkt, da atombomben blev kastet for 71 år siden.

Under den højtidelige ceremoni mindedes Hiroshimas borgmester, Kazumi Matsui, det amerikanske præsidentbesøg og Obamas fredserklæring og opfordring til afskaffelse af atomvåben.

- Hans besøg var beviset på, at Hiroshimas stærke ønske om ikke at acceptere det "absolut onde" deles af præsident Obama, sagde han.

- Vi har kendt til smerten ved krig. Lad os finde modet sammen, sprede fred og stræbe efter en verden uden atomvåben, skrev den amerikanske præsident i en gæstebog på Fredsmindemuseet under sit besøg i Hiroshima i maj.

Kampen for nedrustning af atomvåben var hans hovedbudskab på det historiske besøg.

Tre dage efter atombombeangrebet på Hiroshima, kastede amerikanerne endnu en bombe over byen Nagasaki.

/ritzau/AFP