Japan skal bygge Indiens første højhastighedstog

Japan har underskrevet en aftale om at bygge Indiens første højhastighedstog, oplyser den indiske premierminister, Narendra Modi.

- Dette vil medføre en revolution for jernbanen i Indien og give Indiens rejse ind i fremtiden mere fart. Det kommer til at blive en motor i Indiens økonomiske forvandling, siger Modi, som lørdag offentliggjorde aftalen efter møder med Japans regeringsleder, Shinzo Abe, i New Delhi.

Jernbaneprojektet har en anslået værdi på over 100 milliarder kroner.

Desuden har de to lande aftalt øget handel og samarbejde omkring forsvarsteknologi og om et begyndende samarbejde omkring atomkraft.

Det er planen, at det japansk-byggede højhastighedstog skal køre ved landets vestkyst mellem storbyerne Mumbai og Ahmedabad.

Opgørelser viser, at omkring 15.000 mennesker i Indien årligt dør ved ulykker på landets jernbaner på grund af dårlig vedligeholdelse og manglende sikkerhedsprocedurer.

Både Modi og Abe er højreorienterede nationalistiske politikere, og de har udviklet et usædvanligt nært forhold i det seneste års tid - til dels for at imødegå Kinas stadigt voksende indflydelse i Asien.

Indien, der er en tidligere britisk koloni, har i dag over 1,2 milliarder indbyggere.

Den højreorienterede Modi blev for over et år siden valgt til premierminister på en bølge af optimistisk tro på, at han ville genoprette Indiens økonomi. Men han er blevet kritiseret for at gøre for lidt for at hjælpe nationens fattigste.

Indien, der har sendt en delegation på 25 til klimatopmødet i Paris, indgår i den såkaldte Briks-gruppe sammen med klodens andre nye vækstgiganter: Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika.

Især Indien har ofte understreget Vestens "historiske ansvar" for klimaændringerne og ulandenes ret til økonomisk udvikling.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip