Japan ventes at udsætte planlagt momsforhøjelse

Den japanske økonomi er i så skrøbelig en tilstand, at premierminister Shinzo Abe tilsyneladende er indstillet på at aflyse en momsforhøjelse, der skulle være indført fra april næste år.

Regeringslederen frygter, at højere priser i butikkerne vil kunne forhindre en økonomisk genopretning, skriver Reuters.

- Premierministerens lader til at være fast indstillet på at udskyde skatteforhøjelsen, siger Masahiko Komura, vicepræsident i det regerende Det Liberale Demokratiske Parti, efter et møde mandag morgen med Shinzo Abe.

Abe vil ifølge kilder offentliggøre sin beslutning i denne uge. Sandsynligvis senest onsdag.

I stedet for at forhøje momsen fra april næste år fra otte til ti procent, skal den først sætte op i slutningen af 2019.

Men ikke alle bifalder beslutningen. Finansminister Taro Aso har ytret modstand. Han mener, at Abe bør udskrive et lynvalg, hvis han vælger at udskyde momsforhøjelsen, for at se, om der er opbakning blandt vælgerne til forslaget.

Men premierministeren har efter alt at dømme ingen planer om et hurtigt valg. Det siger Toshiro Nikai, et andet ledende medlem af regeringspartiet, ifølge Reuters.

Nyhedsbureauet skriver, at Shinzo Abe senere mandag har indkaldt ledende politikere for at opnå støtte til sin beslutning.

I april 2014 satte regeringen momsen op til otte fra fem procent for at reducere statsgælden. Men prisforhøjelserne ramte privatforbruget og detailsalget så hårdt, at den japanske økonomi gik i recession.

Mandag viser nye tal, at detailsalget i april faldt for anden måned i træk. Det kan styrke Shinzo Abes chancer for at gennemtrumfe en udskydelse af næste års planlagte forhøjelse af momsen fra otte procent til ti procent, skriver Reuters.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip