Japans aggressive makkerpar på vej ud af sumpen

Verdens tredjestørste økonomi er nu måske for alvor på vej ud af den sump af lavvækst, som landet har befundet sig i næsten 20 år.

Klokken halv to i nat blev Japans officielle BNP-tal for årets første kvartal offentliggjort. De viste, at landets samlede produktion er vokset med hele 3,5 procent i årets tre første måneder, hvilket var markant højere end den gennemsnitlige forventning i en forudgående analytiker-rundspørge foretaget af finanstjenesten Bloomberg. Kun to ud af 36 analytikere havde forventet en højere vækst.

Også Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven blev positivt overrasket.

»Det ligger klart til den høje side. Det er absolut flotte væksttal fra Japan,« siger han til Berlingske Business.

Det er især større optimisme i de japanske husholdninger, der overrasker positivt. Det private forbrug står for 60 procent af BNP-væksten, men også den eksporten er vokset mere end ventet.

Nye tider i Japan

De flotte væksttakter kommer efter et markant skifte i landets pengepolitiske og finansøkonomiske politik. Allerede i sin valgkamp sidste efterår signalerede landets nye premierminister Shinzo Abe, at han var parat til at gøre op med årtiers lavvækst og deflation.

Valgparolerne blev fulgt op af et løft af de offentlige budgetter i januar på 10,3 trillioner yen (581 milliarder kroner), dernæst fandt Shinzo Abe en makker i Haruhiko Kuroda - en mangeårig kritiker af Bank of Japans forsigtige linje - der blev udnævnt som ny chef for centralbanken.

Kuroda chokerede i starten af april med at fordoble Bank of Japans opkøb af japanske statsobligationer til mere end syv trillioner yen ( over 400 milliarder kroner) om måneden. Det svarer til 5000 milliarder kroner - eller 2,8 gange det årlige danske bruttonationalprodukt.

Effekter på valuta, aktier og væksttal

Målet men den nye dramatiske økonomiske politik er at skabe vækst og at gå fra en situation med faldende priser til en inflation på to procent inden for to år. Og effekten af det nye magtfulde makkerpar i Japan har allerede et stykke tid kunne ses på de finansielle markeder.

Yennen er i løbet af det sidste halve år faldet med over 20 procent over for både euroen og dollaren. Også på aktiegraferne kan den nye aggressive japanske kurs aflæses, det toneangivende Nikkei-indeks er steget med over 40 procent i år. Og nu begynder de positive tendenser altså også for alvor begynde at smitte af i de realøkonomiske nøgletal.

Men der er også tidsler i de dugfriske BNP-tal fra Japan. På trods af den stigende eksport, er investeringslysten i de japanske virksomheder stadig faldende. Investeringer i de private virksomheder trækker det samlede BNP ned med 0,8 procent, og er ifølge Bloomberg nu på det laveste niveau for et kvartal siden det ødelæggende jordskælv i marts 2011.

»Det er selvfølgelig skuffende, og det drypper noget malurt i bægeret i forhold til, hvor gode de her BNP-tal egentlig er. Fordi den politik man har ført indtil nu først og fremmest er noget, der hjælper de japanske virksomheder med at blive mere konkurrencedygtige, « siger Jacob Graven og fortsætter:

»Men det har tilsyneladende ikke overbevidst virksomhederne om, at nu er tiden til at investere i fremtiden. Så det antyder, at Japans økonomiske kvaler ikke er fuldstændigt overståede,« siger han.

Reformer er nødvendige

Og det er ikke bare det japanske erhvervsliv, der skal overbevises om, at landet er på rette spor. For den næste store hurdle for Shinzo Abe bliver at indføre den tredje streng til den indtil videre tostrengede strategi med en ekspansiv finanspolitik og en aggressiv pengepolitik.

En vigtig forudsætning for bæredygtig vækst er nemlig, at landet gennemfører en række strukturelle reformer, der f.eks. kan modvirke de negative effekter af, at landet i løbet af de kommende år stor overfor en meget stor ældrebyrde.

Den internationale økonomiske organisation OECD påpegede også i en stor rapport i april, at den nuværende økonomiske politik er farlig, hvis den ikke bliver fuldt op af reformer. Eksempelvis peger organisationen på, at der er behov for liberaliseringen indenfor flere brancher.

Er Shinzo stærk nok?

Shinzo Abe har lovet, at han vil komme med omfattende reformforslag i juni måned. Men mens de hidtidige skridt har været særdeles populære i den japanske befolkning, vil behovet for reformer blive et noget sværere politisk budskab at sælge.

Og hos Sydbank tvivler Jacob Graven på, at den japanske premierminister har modet og viljen til at tage de nødvendige sværdslag med befolkningen.

»Shinzo Abe håber jo på, at den ekstremt ekspansive finanspolitik og aggressive pengepolitik vil få den bitre pille til at glide ned. Men det bliver en svær hurdle, og jeg vil sige, at jeg er skeptisk,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip