Japansk sushi-boss betaler 800.000 kroner for truet tun

Skrevet af admin

05/01/2016

Dagens topnyheder

14 millioner yen eller godt 800.000 kroner måtte den japanske sushi-boss Kiyoshi Kimura slippe for at få fingrene i en 200 kilo tung blåfinnet tun tirsdag.

Hammeren faldt på Japans berømte Tsukiji-fiskemarked i forbindelse med den traditionsrige nytårsauktion i Tokyo, skriver nyhedsbureauet AFP.

Blåfinnet tun anses for at være truet. Det solgte kæmpeeksemplar af fisken blev fanget ud for Japans nordlige kyst.

Kiyoshi Kimura står i spidsen for virksomheden bag restaurantkæden Zanmai Sushi. Han er "glad for at have det vindende bud i nytårsauktionen", siger han ifølge AFP.

Prisen på 800.000 kroner er tre gange højere end sidste års pris for den eftertragtede fisk, men den er langt fra rekordåret i 2013, hvor køberen måtte tømme tegnebogen for 155,4 millioner yen. Det svarede dengang til 10,3 millioner kroner.

Den blåfinnede tun er normalt den dyreste på fiskemarkedet.

Årtier med overfiskeri truer den eftertragtede fisk, og flere vestlige lande har derfor indført et forbud mod at fange den blåfinnede tun i Atlanterhavet.

Japan er også kommet under pres fra blandt andet miljøforkæmpere for at indføre et forbud mod fiskeriet af arten. Frygten er, at blåfinnet tun ender med at blive udryddet på grund af den stigende efterspørgsel på sushi verden over.

Tsukiji er verdens største fiskemarked, der med sine små, travle stande er et populært udflugtsmål for turister.

Det er sidste gang, at nytårsauktionen finder sted i de vante omgivelser. Tsukiji lukker nemlig ned efter sine otte årtier på stedet og flytter til en mere moderne bygning i Toyosu, der ligger et par kilometer væk fra markedets nuværende adresse.

/ritzau/