"Jeg er ikke Froomes frikender"

Men for den ankerkendte ekspert er der ikke tale om en frikendelse af Chris Froome, fordi hans analyse af de udleverede tal fortalte historien om en naturlig sammenhæng mellem Chris Froomes watt-målinger, vægtskalaer og præstationer over de seneste år. Dertil mangler fysiologen fra universitetet i Besancon de tal, som Sky ikke har stillet til rådighed.

Han afviser klart at være en mand, der frikender Chris Froome. Eller det modsatte.

- Det er ikke muligt for mig at sige, om Froome er dopet eller ej med de informationer, jeg har til rådighed. Det vil være interessant for mig at have hans tal fra før 2011, så man kan sammenligne hans præstationer og fysiske formåen fra dengang med det, han leverer i dag, fortæller Fred Grappe.

Hans analyse af Chris Froomes træningsdata, der blev bragt i den franske sportsavis L’Equipe torsdag er derfor ikke meget anderledes end den, han leverede i BT om onsdagen: Chris Froomes præstationer er på grænsen til det umulige, men de er fysisk mulige uden doping. Hvis altså den kenyansk-fødte brite har en iltoptagelse på næsten 90 milliliter oxygen per kilo kropsvægt per minut. Tallet alene siger ikke den almindelige cykelfan så meget. Men det er højt og lige præcis fysisk muligt for en menneskekrop.

Problemet er bare, at Team Sky ikke har leveret sådan en måling på Chris Froome.

- Jeg har ingen adgang til måling af for eksempel Chris Froomes maksimale iltoptagelse nu eller før 2011. Det ville være interessant at have sådanne målinger, så min analyse er kun baseret på det tal, jeg har fået fra Team Sky, bekræfter Fred Grappe.

Han bruger selv de målinger i forhold til for eksempel sin træning af det franske talent Thibaut Pinot i hans tilknytning til det franske cykelhold Francaise des Jeux.

- Først var jeg overrasket over, at de ikke havde de målinger på deres ryttere. Men senere havde jeg en samtale med Skys fysiske træner, Tim Kerrison, og forstod, at det ikke er noget, de baserer deres træning på. Det kræver også et godt laboratorium at få de præcise tal, forklarer Fred Grappe.

Han opfordrer til, at Chris Froome efter Tour de France får foretaget de nødvendige målinger af blandt andet hans iltoptagelse, hvis han vil renses for dopingmistanke for alvor.

Men for Fred Grappe er det ikke bare essentielt at få alle Froomes tal fra nutiden. Man kan godt få en høj iltoptagelse med ulovlige metoder, og Fred Grappe har brug for at kunne sammenligne tallene fra Froomes tidlige karriere med nutiden for at se, om udviklingen er naturlig baseret på træning og kost alene.

- Det er nødvendigt for at være sikker på, at han har gennemgået en naturlig udvikling fra perioden før 2011 frem til det, han kan præstere i nutiden. Ellers kan jeg ikke vide, om han hele tiden har været skabt til for eksempel at have en iltoptagelse, der ligger på grænsen til det fysisk mulige, siger Fred Grappe.

Det store spørgsmål omkring Chris Froome kredser for mange omkring hans opstigning fra ukendt rytter hos italienske Barloworld med en Tour de France-placering som nummer 81 i Tour de France i 2008 til at blive toer i Vueltaen 2011 hos Team Sky.

En del af forklaringen fra Chris Froome selv har været kureret sygdom. Chris Froome led op til sit store gennembrud i Vueltaen 2011 af tropesygdommen Bilharzia (sneglefeber, red.). En sygdom hvor smittebærende parasitter sætter sig på mikroskopiske snegle, der kan penetrere hud eller sætte sig i svælget, hvis man bader i smittet ferskvand i dele af Afrika. Symptomerne er længerevarende feber-tilstand og træthed. Behandlingen er midlet Praziquantel (Biltricide), der typisk vil slå infektionen ned over en uges behandling.

I visse tilfælde kan parasitterne sætte sig på vener omkring for eksempel lever eller urinblæren og forårsage blodtab. Flere medier har spekuleret i, om Chris Froome har fået tilført røde blodlegemer kunstigt for at gøre op for sit tab. Senest i Süddeutsche Zeitungs fredagsudgave. Og hvordan kontrollerer man lige, om der ikke kommer flere af de præstationsfremmende blodlegemer ind, end der kommer ud?

Men Team Skys læge, Alan Farrell, har over for BT og siden Daily Mail slået fast, at det er helt udokumenterede mistanker: ’Der foreligger ikke så meget som en TUE (dispensation til at tage særlig medicin givet af UCI, red.) på en eneste Sky-rytter i dette års Tour de France.’

Chris Froome led, ifølge artikler skrevet om emnet, af sygdommen op til Vueltaen i 2011 og op til Touren 2012.

Overlæge ved diagnostisk enhed på Hvidovre Hospital, Kim Peter David, behandler Bilharzia, hvis danskere har været uheldige at få sygdommen i Afrika. Han bekræfter, at den kan være stærkt præstationsnedsættende at bære rundt på

- I svære tilfælde ses meget svær blodmangel og dermed markant nedsat ydeevne. Det kræver vanlig vis års infektion og vil hos en elite-idrætsmand blive bemærket meget tidligt, forklarer Kim Peter David.Er det kutyme eller i det hele taget nødvendigt for ens fysiske ydeevne at tilføre røde blodlegemer til kroppen, hvis man har lidt et blodtab i forbindelse med en Bilharzia-infektion?

- Nej - det er meget sjældent nødvendigt.

Der er rigtig mange ting omkring den stærke gule trøje, der kan forklares som naturlige ved hjælp af videnskab. Faktum er, at Chris Froome ikke er testet positiv for noget. De målinger, der er til rådighed, viser også, at præstationerne er fysisk mulige for en menneskekrop med særligt gode gener.

Fred Grappe vil bare ikke have hængende på sig, at han er den videnskabsmand, der har frikendt Chris Froome. Dertil mangler han stadig at få en del svar fra Team Sky.

Dagens Gossip