»Jeg har muligvis været for overfladisk«

Det måtte kommissionens udspørger, Poul Heidmann, konkludere under onsdagens afhøring, hvor sagens hovedperson, tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), sad i vidneskranken.

Mandag forklarede Birthe Rønn Hornbechs tidligere departementschef, Claes Nilas, at hun på egen hånd besluttede at fastholde praksissen med at give afslag på statsborgerskab til statsløse unge, selvom det var brud på FNs konventioner.

Men sådan hang det ikke sammen, lød det onsdag fra Birthe Rønn Hornbech. Hun blev med sine egne ord chokeret, da hun i august 2008 blev bekendt med den konventionsstridige praksis, som ministeriets embedsmænd havde kendt til i et halvt år forinden, og hun tog straks initiativ til at orientere Folketinget, sagde hun.

Folketinget hørte imidlertid først om konventionsbruddene i 2010, og i mellemtiden havde en række statsløse unge, herunder flere palæstinensere, fået afslag på statsborgerskab.

»Jeg har muligvis været for overfladisk, men jeg har taget det som en af de sædvanlige sager, der gik over i Indfødsretsudvalget,« sagde Birthe Rønn Hornbech under afhøringen.

Hun mener, at det var tidligere kontorchef i Integrationsministeriets indfødsretskontor, Dorit Hørlyck, der skulle have orienteret Folketingets Indfødsretsudvalg, da man blev opmærksom på den konventionsstridige praksis.

»Hun så jo mere til dem (indfødsretsudvalget, red.), end jeg gjorde, så det forestillede jeg mig kunne foregå nogenlunde udramatisk. Måske ville venstrefløjen gøre vrøvl, men Hørlyck var ikke sådan lige at skræmme. Men jeg forventede, at hun kunne klare det, og ellers ville hun komme til mig,« sagde hun.

Ifølge departementschef Claes Nilas havde Birthe Rønn Hornbech dog besluttet, at Integrationsministeriets indfødsretskontor skulle fortsætte med afvisningerne, mens man undersøgte, hvordan de andre nordiske lande forholdt sig til statsløse og FN-konventioner. Den forklaring kunne Rønn Hornbech dog ikke genkende.

»Jeg har troet, at sagen var i gode hænder, men det er klart, at hvis man på et eller andet tidspunkt har sagt til mig, at »vi har en stak sager, der ligger her, vi fortsætter efter gældende retningslinjer«, så ville jeg sige »ja, ja, klart«, for de gældende retningslinjer betyder for mig gældende ret. Og ikke konventionsbrud,« sagde hun.

I mere end et år gik den tidligere integrationsminister altså ifølge sin egen forklaring rundt i troen på, at Folketingets Indfødsretsudvalg var orienteret om sagen, og at den dermed var på vej ud af verden. Samtidig havde hun meget travlt, da hun også skulle passe arbejdet som kirkeminister, forklarede hun.

»Jeg skal ikke interessere mig for det, før jeg ligefrem får en mistanke om, at det ikke er som det skal være. Og den mistanke får jeg først 12. november 2009,« sagde Birthe Rønn Hornbech.

Hun blev i 2011 fyret som minister af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på grund af sagen om de statsløse. Afhøringen af Birthe Rønn Hornbech blev ikke afsluttet onsdag og genoptages på et senere tidspunkt.

Dagens Gossip