Jelved: Danmark skal have et nyt frihedsmuseum

Sådan lyder det fra kulturminister Marianne Jelved (R).

Selv om det lykkedes museumspersonale og brandvæsen at redde de udstillede genstande på museet, der skildrer besættelsestiden i Danmark, er bygningen stærkt medtaget.

Det har fået Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard (DF), til at kræve, at man genopbygger den nedbrændte bygning hurtigst muligt.

Marianne Jelved vil dog ikke på forhånd love, at den gamle bygning bliver genopbygget.

»Jeg er helt enig i, at vi skal have et frihedsmuseum. Det er en del af Nationalmuseet, og derfor skal jeg have en indstilling fra de fagligt kompetente mennesker i ministeriet og Nationalmuseet om, hvad vi skal gøre. Jeg har ingen problemer med at sige »ja« til at bygge det op igen, hvis det er det, der er forsvarligt fagligt set,« siger Marianne Jelved.

»Lad os nu høre, hvad fagfolkene siger. Når jeg siger, at jeg vil lytte til de råd og den indstilling, jeg får fra de fagligt kompetente folk, der har med den slags ting at gøre i ministeriet og Nationalmuseet, så skal jeg jo ikke sidde og foregribe den indstilling. Det, der bare er sikkert, er, at den del af danmarkshistorien skal blive ved med at være en del af vores museumsverden,« siger hun.

Marianne Jelved vil også se nærmere på sikkerheden efter branden.

»Efter min opfattelse bør det ikke kunne ske,« siger hun.

Spørgsmål: Tror du, der er noget galt med sikkerheden?

»Det ved jeg ikke, men det er også det, der gerne skal belyses. Blandt andet politiet og brandvæsenet må give en redegørelse af, hvad der er sket, og hvordan det kunne ske, og så må det behandles også af de faglige medarbejdere, der er i ministeriet og Nationalmuseet. Jeg foregriber ikke det her, men alt skal belyses, og vi skal vide, hvordan vi kan forhindre at den slags sker i fremtiden,« siger hun.

Brandfolkene ankom til stedet allerede kvart i to natten til søndag, men først ved middagstid søndag fik man kontrol over flammerne.

Det vurderes, at to tredjedele af bygningen er ødelagt.

Dagens Gossip