Jensen advarer mod ny flygtningestrøm via Italien

Skrevet af admin

17/04/2016

Dagens topnyheder

En ny bølge af flygtninge kan være på vej mod Europa, selv om EU har lavet en aftale med Tyrkiet, der skal få flygtninge og migranter til afstå fra at rejse til Europa via de græske øer.

Det frygter udenrigsminister Kristian Jensen (V), som i Politiken advarer om, at den næste flygtningestrøm i stedet kan komme via Libyen og Italien.

- Min vurdering er, at hvis ikke vi får sat en prop i hullet i Libyen, vil der komme en ny bølge af flygtninge til Europa, som den vi så sidste år, inden for de næste par måneder, siger han til Politiken.

Flere EU-lande har udtrykt bekymring for, at Italien hverken er rustet til eller har viljen til at holde på et stigende antal flygtninge, mens deres asylansøgning behandles.

Generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, er enig i udenrigsministerens analyse. Han forklarer, at der på kort tid er kommet mere end 13.000 flygtninge via Libyen til Italien.

Alene i marts ankom knap 10.000 flygtninge til Italien. Sidste år var det antal under 3.000, viser tal fra FN.

- Når jeg spørger mit apparatur, tegner der sig et billede af, at den aftale, EU har lavet med Tyrkiet, vil forøge presset på ruten fra Libyen mod Italien, siger han til Politiken.

Ifølge Kristian Jensen er der behov for, at Danmark indleder "en ny strategi" i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Han er derfor klar med et trecifret millionbeløb, som skal være med til at forbedre forholdene for de civile i Irak og Syrien.

/ritzau/