Jensen: Vigtig våbenhvileaftale er ikke tilstrækkelig

Skrevet af admin

23/02/2016

Dagens topnyheder

Vigtig, men ikke tilstrækkelig. Sådan lyder vurderingen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) af den aftale om principperne for en våbenhvile i Syrien, som USA og Rusland er blevet enige om.

- Assad (Syriens præsident Bashar al-Assad) og Rusland må nu vise, at de agter at efterleve den. Det er nødvendigt for, at der kan skabes fred og en politisk proces, hvor oppositionen også sidder med ved bordet, siger Jensen i en pressemeddelelse.

- Vi kan ane konturerne af en længe ventet våbenhvile i Syrien. Konflikten går snart ind i sit sjette år, og det er på høje tid, at der bliver sat en stopper for de ufattelige lidelser, som det syriske folk har været udsat for, mener den danske udenrigsminister.

USA og Rusland meddelte mandag, at man var klar med et udspil til en våbenhvile, der ikke skal omfatte "Islamisk Stat og al-Qaeda". Men præcist hvilke grupper, det så drejer sig om, står ikke helt klart.

Syriens regering har tidligere tirsdag erklæret, at den er parat til at acceptere udspillet til den delvise våbenhvile, men den erklærer samtidig at ville fortsætte kampen mod "terroristiske grupper".

Derfor er de konkrete konsekvenser af de optimistiske toner fra det syriske styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen endnu uvisse.

Styret i Damaskus siger, at man nu vil sætte sig sammen med sine allierede fra Rusland, for at afgøre hvem våbenhvilen skal gælde.

I erklæringen fra udenrigsministeriet i Damaskus nævnes grupperne Islamisk Stat og Nusrafronten som mål, som man fortsat vil bombe. Nusrafronten er knyttet til al-Qaeda.

De stridende parter skal senest på fredag meddele USA eller Rusland, om de agter at tage del i aftalen, der forventes at træde i kraft lørdag 27. februar.

/ritzau/