Jeppe Kofod vil indkalde panamanere til afhøring i EU

Skrevet af admin

05/04/2016

Mest læste i dag

Takket være en meget lempelig lovgivning i Panama og velvillig assistance fra advokatfirmaet Mossack Fonseca er det lykkedes for mange tusinde europæere at skjule formuer for skattevæsnet i deres respektive hjemlande.

Det har lækket af de såkaldte Panama Papers fra en tidligere ansat i Mossack Fonseca vist, og det får nu socialdemokraten Jeppe Kofod, der er medlem af Europaparlamentet, til at reagere.

Han har bedt formanden for parlamentets særlige skattesnydsudvalg - som Kofod selv er ordfører for - om at indkalde repræsentanter fra den panamanske regering og fra Mossack Fonseca til en officiel afhøring i udvalget.

- Vi skal helt til bunds i den her sag, og det kræver selvfølgelig, at vi også får afhørt de panamanske myndigheder og firmaer, der er involverede, siger han.

Der er ingen mødepligt til disse afhøringer, der som regel varer godt tre timer, men Jeppe Kofod forventer alligevel at få et ja som svar på invitationen.

- Hvis de vil respektere, at der er mange lande og borgere, som er dybt forundrede over, hvad der er sket, så skal de møde op.

- Det kan godt være, at de slår sig i tøjret, men de har en demokratisk pligt til at møde op. Ellers må vi jo overveje, om vi skal gå andre veje, siger han med henvisning til mulige sanktioner mod Panama.

- Vi kan sortliste dem som skattely, hvilket giver mulighed for at indføre straftold og begrænse deres adgang til EU, som er verdens største marked.

- Det vil få kæmpe konsekvenser for Panama og tvinge landet til at samarbejde.

- Vi så sidste år, hvordan det lykkedes at få lavet en aftale med Schweiz, der gør en ende på bankhemmeligheden.

Jeppe Kofod forventer, at afhøringerne - der også bakkes op af den liberale gruppe i udvalget - kan foretages allerede i maj måned.

Europaparlamentets skattesnydsudvalg er kun midlertidigt, idet mandatet ophører til sommer.

/ritzau/