Jesper overlevede terrorangreb: 'Det fantastiske ved livet er, at det bliver dagligdag igen'

Skrevet af Morten Larsen

21/11/2015

Dagens topnyheder

I novembermørket lyste Eiffeltårnet op i de tre farver i det franske flag, Tricoloren, mens myndigheder på kryds af landegrænser fortsat jagter bagmændene bag terrorangrebene i Paris, hvor 129 mennesker mistede livet i mødet med det blodige vanvid.

I de omkommnes skygge står de 352 mennesker, der i den franske hovedstad blev ramt og såret, men som slap levende fra mareridet.

De mennesker, som indtil den dag ude i fremtiden, hvor døden på naturligt vil indhente dem, vil leve med være 'en af dem' der oplevede og overlevede angrebene.

- Jeg har fulgt en del med om det i Paris, og jeg kan godt sætte mig ind i, hvordan de må have haft det, siger 41-årige Jesper Bornak til Dagens.dk.

Det er snart syv år siden, at den danske forretningsmand sad og spiste aftensmad på det populære spisested Café Leopold i Indiens største by, Mumbai.

Rollen som cafégæst blev på få øjeblikke forvandlet til terrormål, da en håndgranat blev kastet gennem døren til restauranten, hvor den eksploderede og tog livet af flere mennesker.

To bevæbnede gerningsmænd trådte ind i lokalet og begyndte at skyde uhæmmet rundt i caféen, hvor Jesper Bornak sammen med et par andre gæster søgte i ly under et bord.

Gerningsmændene gik rundt og flyttede på bordene, tømte deres våben for ammunition, og sådan fortsatte henrettelserne, der kun blev afbrudt, når mændene skiftede magasin. 

Ti personer slap levende ud af caféen, og en af dem var danskeren, der løb over de døde kroppe og ud i friheden, da terroristerne gik ud i køkkenet i deres jagt på flere menneskeliv.

I dag kaster Jesper Bornak altid et blik på dørene og flugtmuligheder, når han er ude at spise et sted.

Ellers fylder mødet med terrorismen - der ramte Mumbai i november 2008 og kostede 164 mennesker livet og sårede det dobbelte - ikke meget hos ham. 

- Det fantastiske ved livet er, at det også bliver dagligdag igen, siger Jesper Bornak, der for tiden er på forretningsrejse i Singapore.

- Man finder en rytme i hverdagen og begynder at brokke sig over ting som vaskemaskinen, når den går i stykker, siger Jesper Bornak med et grin.

En følgesvend 
Henrik Lyng er krisepsykolog hos Center for Beredskabspsykologi, og han forklarer, at de fleste overlevende fra terrorangreb kommer til at leve et helt almindeligt liv igen.

- En voldsom oplevelse går aldrig væk, men mange lærer at leve med deres oplevelse, siger Henrik Lyng og fortsætter:

- Oplevelsen bliver en slags følgesvend, som de tager med sig resten af livet. Det gælder om at få oplevelsen godt integreret, så den ikke griber forstyrrende ind i hverdagslivet.

Mareridtene om terrorangrebene på cafeen i Indien kan Jesper Bornak, der arbejder som selvstændig i shippingindustrien, tælle på én hånd. 

- Til min datters fødselsdag for nogle år siden sprang der en ballon. Mine kone kiggede på mig og så, at jeg var helt bleg, og jeg måtte sætte mig ned, siger Jesper Bornak, 

Læs også: Har du brugt det franske flag i dit profilbillede?

Han forklarer, at den første del af bearbejdelsen af mødet med terroristerne foregik i lufthavnen i Frankfurt, hvor danskeren sammen med flere overlevende var blevet evakueret til, og hvor en krisepsykolog stod klar til at tale med ham.

- Men jeg følte ikke, at hun var egnet til at bearbejde en begivenhed som et terrorangreb. Det var muligvis for fjernt til, at hun kunne sætte sig ind i tingene, siger Jesper Bornak.

Han var dog en erfaren soldat, der i midten af 1990'erne var tæt på flere voldsomme krigshandlinger som en del af det udsendte Hold 8 i Kroatien, og derfor vidste han, at det er vigtigt at få bearbejdet oplevelserne.

Han gennemgik en såkaldt 'debriefing' på Svanemøllens Kaserne i København, og den militære tilgang til bearbejdelsen af oplevelsen viste sig at virke på den tidligere Balkan-soldat.

- Det var meget konkret for mig, siger Jesper Bornak.

Kæmpede mod Stein Bagger 
Da den pakistansk-islamistiske terrorgruppe Lashkar-e-Taiba spredte død og ødelæggelser i Indien, var man i Danmark mest optaget af en skaldet fidusmager med økonomisk svindel på samvittigheden.

- Da jeg kom hjem var jeg frustreret over, at danskerne gik så meget op i en bedrager, siger Jesper Bornak.

Han valgte at sige ja til aviser og fjernsyn, når de kontaktede ham med deres mange forespørgsler om et interview. Han snakkede med journalisterne i en form for bearbejdelse, men også i et forsøg på at fjerne medieinteressen fra IT Factory-skandalen.

- Det var hele tiden den her kamp mod Stein Bagger, for jeg syntes jo, at det andet var meget vigtigere, siger han.

Krisepsykolog Henrik Lyng vil dog advare overlevende fra terrorhandlinger om at lade sig interviewe af medierne.

- Journalister har ofte travlt med at spørge ind til de mest spektakulære dele af oplevelsen, da det fungerer godt på fjernsyn, men kan føre til en forværring af de ubehagelige symptomer, siger Henrik Lyng.

Samtaler med ens nærmeste omgangskreds eller en psykolog er noget, der kan være med til at hjælpe overlevende fra terrorangreb tilbage til en normal tilværelse.

- Der er mange muligheder for selvhjælp, og man kan bruge sin familie, venner og kollegaer til at tale om de forskellige ting. Andre har behov for psykologhjælp, men det er nødvendigvis ikke noget de skal bruge årevis på, da man efter et antal samtaler får de uhyggelige billeder på nethinden bearbejdet, siger Henrik Lyng.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: