Jihad Jane får 10 år for drabsplaner mod Lars Vilks

En amerikansk kvinde, der er kendt som Jihad Jane, er blevet idømt 10 års fængsel for en mislykket al-Qaeda-plan om at dræbe den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks.

Den 50-årige kvinde, hvis rigtige navn er Colleen LaRose, kunne være blevet idømt livsvarigt fængsel, men hun har ifølge anklagemyndigheden hjulpet myndighederne betydeligt i terrorsager, siden hun blev anholdt i 2009.

Den svenske Muhammed-tegner gjorde sig upopulær blandt mange muslimer, da han i 2007 tegnede profeten Muhammed som hoved på en hund.

LaRose har siddet fængslet siden 2010 - sigtet for at have planlagt drabet på Lars Vilks og for at rekruttere mænd til at udføre "voldelig jihad" i Sydasien og i Europa. Hun rejste i 2009 til Europa for at deltage i en plan om at skyde Vilks i brystet seks gange.

Men LaRose mistede tålmodigheden med den mand, som fik hende til Europa, og opgav at udføre planen efter seks uger. Hun vente tilbage til Philadelphia, hvor hun blev anholdt.

- Jeg er i trance og kunne ikke se noget fra nogen anden side, sagde hun under retssagen.

Den 50-årige, som konverterede til islam online, erklærede sig skyldig i at have taget imod ordrer i 2009 fra påståede al-Qaeda-grupper.

I en kommentar til dommen i USA siger Vilks ifølge TT:

- Det er en ganske hård straf.

LaRose får modregnet de fire år, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.

Sagen har vakt særlig opsigt, da den terrorsigtede er en hvid kvinde fra Texas.

Anklageren i sagen, Jennifer Williams, havde krævet "årtiers fængsel" til Colleen LaRose.

- Dette er en dom, som folk har stor fokus på. LaRose har vakt så stor opmærksomhed, fordi hun har ændret opfattelsen af en voldelig jihad-kriger. Det er skræmmende, at hun kunne blive radikaliseret blot ved at gå på internettet i USA, sagde anklageren i sin procedure.

Forsvareren Mark Wilson har lagt vægt på, at hele planen nærmest forblev en hensigt - og ikke en operation. Han beskriver LaRose som en ensom og sårbar person, der let kan manipuleres af andre - blandt andet fordi hun var et incestoffer som barn.

Kvinden har ifølge retsdokumenter været prostitueret og narkoman.

En medsammensvoren, den blot 20-årige Mohamed Hassan Khalid, som er den yngste sigtet for terror nogensinde i USA, skal for retten tirsdag.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip