Joachim B. Olsen får hjælp fra EU i kamp mod feriepenge

Nyudklækkede lønmodtagere får formentlig ret til at holde ferie med løn fremover, efter at EU har løftet pegefingeren over for de danske regler, hvor der går op til 16 måneder fra nyansættelsen, før en lønmodtager får mulighed for at få sine feriepenge.

Og det glæder Joachim B. Olsen, Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, der en arg modstander af den danske ferielov.

Han mener, at det nuværende system bunder i "en uhellig alliance" mellem staten, arbejdsgiverne og fagforeningerne, der ifølge LA har interesser i at tilbageholde en del af lønnen.

- De bruger hver især af de penge, som lønmodtagerne har tjent, siger Joachim B. Olsen.

Han påpeger, at arbejdsgiverne nyder godt af renter og ekstra likviditet fra de feriepenge, der står og venter på at blive udbetalt.

Fagbevægelsen "deler ud af pengene" i form af projekter under Arbejdsmarkedets Feriefond, der råder over de feriepenge, som lønmodtagerne ikke får hævet, mens staten ifølge LA "konfiskerer" pengene til at dække huller på finansloven.

- Det er ingen sag at støtte prisværdige formål, hvis man gør det for tvangsinddrevne penge. Så kunne jeg også være den største helgen, siger Joachim B. Olsen.

Liberal Alliance har tidligere foreslået feriepengesystemet helt afskaffet, og noget tyder altså på, at partiet nu får hjælp i sine bestræbelser fra EU.

EU-Kommissionen åbnede sidste efterår en sag mod Danmark, fordi den mener, at den danske ferielov på dette og andre punkter strider mod lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie årligt.

Det var man fra dansk side først indstillet på at komme uden om.

Men efter "fortsatte overvejelser og kontakt med arbejdsmarkedets parter" har regeringen besluttet, at tiden er inde til at få en helt ny ferielov, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Politiken.

Ifølge Joachim B. Olsen bør en ny ferielov sikre, at lønmodtagerne får alle de penge, de tjener på at sælge deres arbejdskraft, udbetalt med det samme.

- Feriepengene er en del af den løn, man tjener ved at gå på arbejde, fastslår han.

/ritzau/

Dagens Gossip