Jobcentre forventer reaktioner på kontanthjælpsreform

Skrevet af admin

16/01/2014

Mest læste i dag

I stedet for kontanthjælp vil kun 5857 kroner løber ind på tusindvis af unges kontoer på månedens sidste hverdag.

Det får landets jobcentre til at forberede sig på stærke reaktioner, viser en rundspørge, som Ugebrevet A4 har foretaget.

- Vi forventer, at der vil være nogle udadreagerende borgere. Det kan enten være verbalt eller korporligt eller ligefrem med vold, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune, Kim Serup.

- Og derfor tager vi lige nu en række sikkerhedsinitiativer for at beskytte vores medarbejdere, fortsætter han.

Reformen af kontanthjælpen slår for alvor igennem sidst på måneden, hvor et sted mellem 20.000 og 30.000 unge får halveret deres ydelse.

Ugebrevet A4 har foretaget en rundspørge blandt 45 arbejdsmarkedschefer og jobcenterchefer. Otte ud af 10 erklærer, at de forventer reaktioner, når den lave ydelse tikker ind på kontoen.

HK-Kommunal, der organiserer sagsbehandlere i landets jobcentre, oplever bekymrede medlemmer, fortæller formand Bodil Otto.

- Det er altid medarbejderne, der står for skud, og lige nu bekymrer de sig for, hvordan folk i afmagt reagerer overfor en reform, som de opfatter som dybt uretfærdig, siger hun.;

Også Socialrådgiverforeningen modtager henvendelser fra bekymrede medlemmer, fortæller formand Majbrit Berlau. Hun forudser, at der i lang tid fremover vil komme reaktioner fra de borgere, der bliver ramt af gensidig forsørgerpligt og andre reformer.

Private vagter er ikke en holdbar metode til at sikre medarbejdernes sikkerhed, mener formanden, der efterlyser en diskussion om, hvordan medarbejderne skal tackle frustrerede borgere.

- Der er et arsenal af forskellige handlemuligheder, og det behøver ikke kun at være et vagtværn. Måske skal vi arbejde med to sagsbehandlere på en sag, siger hun.

/ritzau/