Johanne Schmidt: Jeg er træt af luftige løfter

Regeringen har tilbudt Enhedslisten at give ældreplejen et løft på én milliard kroner om året frem til 2017 som en del af næste års finanslov.

Alligevel har Enhedslisten vendt tommelfingeren nedad, fordi der efter deres mening ikke er tale om egentlige minimumrettigheder, som sikrer de ældre et bad mindst to gange om ugen og rengøring hver 14. dag.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, står fast på, at rettighederne bliver skrevet ind i serviceloven.

Spørgsmål: Skal det forstås sådan, at alt mindre end lovgivning vil I sige nej til?

- Jeg synes, jeg har været meget klar hele vejen igennem. Jeg har sagt, at for os er det helt afgørende, at den enkelte ældre rent faktisk har retskrav på det her, siger hun.

Spørgsmål: Er der nogen mellemvej mellem at skrive det ind i serviceloven og det, som regeringen foreslår?

- Vi har arbejdet for hele vejen igennem, at det er et egentligt retskrav for hver eneste borger i Danmark, som er visiteret til hjælp til at komme i bad. Jeg ved ikke, hvordan man skulle gøre det på andre måder, end ved at skrive det ind i serviceloven.

- Det er sådan med puljer, at det er nogle penge, man kan give med den ene hånd og tage med den anden hånd. Hvis vi sikrer nogle rettigheder til vores ældre medborgere, så vil det udgøre et sikkerhedsnet under vores ældrepleje, og det er der behov for efter rigtig mange års nedskæringer, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Spørgsmål: Er det ikke svært for dig at forklare, hvorfor du ikke vil tage imod en milliard kroner mere om året til de ældre?

- Nej, jeg synes vi er kommet med nogle meget beskedne krav, og vi har været meget forhandlingsvillige hele vejen igennem. Jeg tror ikke kun, det er os, der er trætte af sådan nogle luftige løfter, som viser sig ikke at blive til noget, når det kommer til stykket.

Spørgsmål: Men er du klar til at sige til de ældre, at du havde muligheden for at give dem en milliard kroner ekstra til at sikre bedre pleje, men det sagde du nej til, fordi du ikke fik dine retskrav?

- Regeringen står jo med et politisk valg. Jeg synes ikke, jeg kommer med urimelige krav.

- Hvis regeringen virkelig mener det, når de står dernede og siger, at det, de foreslår, vil skabe en situation, hvor alle ældre i Danmark får ret til minimum to bad om ugen, så kunne de sørge for at skrive det ind i loven, så ingen var i tvivl om, at det passede, siger hun.

Enhedslisten er i yderste konsekvens parat til at tage et folketingsvalg, hvilket kan blive en realitet, hvis regeringen ikke kan forhandle en finanslov på plads.

- På et eller andet tidspunkt - for uret tikker jo - må regeringen finde ud af, hvad den vil.

- Hvis Bjarne Corydon og Helle Thorning og Margrethe Vestager gerne vil udskrive valg på, at de nægter at gennemføre minimumrettigheder til ældre medborgere. Hvis de synes, det er så slemt, at de gerne vil udskrive folketingsvalg, så tager vi det folketingsvalg, siger hun.

Enhedslisten er indkaldt til nye forhandlinger i Finansministeriet mandag aften.

/ritzau/

Dagens Gossip