Johanne Schmidt: Regeringen er på selvmordskurs

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsens (Ø), holdt en af de første taler, og hun brugte en stor del af sin taletid på at kritisere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af regeringens »svigt« overfor vælgerne på venstrefløjen.

»Regeringstoppens selvmordskurs har ikke bare dybt alvorlige konsekvenser for de mennesker, den går ud over her og nu. Kursen er også ved at udslette både Socialdemokraterne og SF, mens partierne på højrefløjen går frem,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

En gennemgående pointe i talen var, at regeringens netop indgåede aftaler om to separate vækstpakker med de borgerlige partier er eklatante løftebrud.

»Vi har at gøre med en regering, som sagde, den ville bekæmpe uligheden, men som med kirurgisk præcision har formået at tage fra dem, der har mindst. Senest har de skåret på de studerende og de arbejdsløse, for at vi andre kan få billigere hindbærbrus, cola og citronvand. Da jeg skrev det på Facebook første gang, troede folk, det var en joke,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

»Følelsen af svigt er berettiget. Den regering, vi har, er ikke den regering, vi stemte på,« sagde hun.

Torsdag bebudede regeringen, at man med en hastelov vil gribe ind i den lærerkonflikt, som har medført en lockout af cirka 50.000 folkeskolelærere og betydet næsten lukkede skoler siden 2. april. Indgrebet flugter i høj grad med ønskerne fra arbejdsgiverne i KL, og i sin tale citerede Johanne Schmidt-Nielsen blandt andet lærerformand Anders Bondo Christensens ord om, at der ikke er tale om et indgreb, men et »overgreb«.

»Der er meget, vi kan gøre. Der er meget, vi skal gøre. Men at tro, at skolen bliver bedre af at presse én model ned over hovedet på alle og at forringe lærernes forberedelsestid. Helt ærligt. Jeg tror ikke en gang, at regeringen selv tror på det,« sagde Johanne Schmidt-Nielsen og henvendte sig direkte til finansministeren.

»Bjarne Corydon (S), du taler om modernisering. Det er ikke moderne at tromle sin vilje igennem. Det er ikke moderne at fratage medarbejderne deres indflydelse. Kæft, trit og retning er hamrende gammeldags. Og den smædekampagne mod vores fælles skole, som KL og regeringen har igangsat, er direkte uforskammet,« sagde hun.

Enhedslistens årsmøde er partiets øverste myndighed. Årsmødet varer frem til søndag eftermiddag, og senere fredag skal partiets forhold til regeringen diskuteres yderligere, herunder hvordan man skal forholde sig til næste års finanslov.

Dagens Gossip