Johanne til Thorning: Vi har flertal til dagpengeændring

Skrevet af admin

22/08/2014

Mest læste i dag

Efter at Dansk Folkeparti har vendt rundt i debatten om dagpengene, er der flertal for at halvere genoptjeningsperioden fra et helt til et halvt år.

Hvis ellers Socialdemokratiet vil være med.

Det påpeger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forud for partiets sommergruppemøde fredag.

- Socialdemokraterne siger igen og igen, at der ikke er flertal for at ændre dagpengesystemet. Det er simpelthen ikke korrekt. Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne udgør til sammen et flertal, påpeger den politiske ordfører.

Flertallet på i alt 93 mandater er opstået efter, at Dansk Folkeparti i denne uge har ytret ønske om at ændre den dagpengeperiode, som partiet selv var med til at forkorte fra fire til to år i 2010.

- Dansk Folkeparti har sagt, at man tog fejl. Det kan man kalde hyklerisk, og det synes jeg også, det er, men lad os da bruge det flertal, der er. Jeg synes faktisk ikke, man kan være andet bekendt over for de mange familier, der er hårdt ramt af reformen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

På sommergruppemødet vil Enhedslisten fremlægge en række forslag til at bekæmpe den sociale ulighed i det danske samfund.

Et af disse er en tilbagerulning af dagpengereformen, således at dagpengeperioden fordobles.

Hun erkender, at hverken Dansk Folkeparti eller SF deler Enhedslistens ønske om rulle dagpengereformen fuldstændig tilbage.

Til gengæld er man enige et andet sted, påpeger hun.

- Jeg har hørt Thulesen Dahl sige, at han gerne vil halvere genoptjeningsperioden, og det har jeg også hørt SF sige. Det mener vi også i Enhedslisten, og det kunne vi gøre i morgen, hvis Socialdemokraterne ville være med, pointerer den politiske ordfører.

Hun peger på en afgift på aktieomsætning og en annullering af planlagte selskabsskattelettelser som mulig finansiering af den halverede genoptjening.

- Det er så forholdsvis begrænset et beløb, at det næsten ikke kan være pengene, det handler om. Jeg tror, det handler om dumstædighed, konstaterer Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun vil tage det nye ulighedsudspil med til de kommende finanslovsforhandlinger.

Ud over dagpengeændringen rummer det blandt andet en tilbagerulning af skattelettelser for virksomheder og velstillede, nye skattelettelser til folk med lave indkomster og en ændring af den gensidige forsørgerpligt for kontanthjælpsmodtagere.

/ritzau/