John Kerry affejer rygte om amerikansk indblanding i kup

Skrevet af admin

17/07/2016

Dagens topnyheder

Hjernen bag det mislykkede militærkup i Tyrkiet kendes endnu ikke. Men et rygte om at USA skulle være indblandet bliver fuldstændig afvist af den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Han mener, at rygterne kan skade forholdet mellem de to Nato-allierede. Det har han gjort klart over for sin tyrkiske modpart, Mevlüt Cavusoglu, i en samtale, fortæller John Kirby, der er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

- Han (John Kerry, red.) gjorde det klart, at USA er villig til at assistere de tyrkiske myndigheder med denne efterforskning, men at offentlige insinuationer eller påstande om enhver amerikansk rolle i det mislykkede kupforsøg er aldeles usande og skadelige for vores bilaterale forhold, siger John Kirby i en meddelelse.

Samtidig opfordrer amerikanerne Tyrkiet til at respektere retsstatens principper i efterforskningen af sagen.

USA var et af de første lande til at fordømme kupforsøget og opfordre alle i Tyrkiet til at respektere den demokratisk valgte regering i landet.

Men nogle tyrkiske embedsfolk har ifølge nyhedsbureauet AFP angiveligt antydet, at USA i det skjulte har støttet den del af militæret, der iværksatte kupforsøget.

AFP nævner beskæftigelsesminister Suleyman Soylu som en af dem, der skulle have antydet, at USA stod bag oprøret, der har kostet over 200 mennesker livet.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har skudt skylden på støtter af imam Fethullah Gülen, der er bosat i USA. Præsidenten vil have sin ærkefjende udleveret fra USA. Gülen afviser anklagerne.

John Kerry har tidligere sagt, at USA vil behandle en udleveringsanmodning, hvis Tyrkiet har tilstrækkelige beviser mod Gülen.

/ritzau/Reuters