John Kerry: Burundis valg er kulmination på fejl og vold

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, udtrykker skuffelse over Burundis netop overståede valg, som han kalder "dybt fejlbehæftet".

Ved fredagens valg i det østafrikanske land vandt præsident Pierre Nkurunziza, og han kan dermed gøre sig klar til en tredje valgperiode efter et omstridt valg, som ifølge mange kritikere var i strid med landets forfatning.

- Dagens annoncering af valgresultatet i Burundi er kulminationen på en dybt fejlbehæftet valgproces præget af vold og en foragt for borgerne i Burundis civile rettigheder og menneskerettigheder, siger John Kerry i en skriftlig udtalelse.

- USA er dybt skuffet over præsident Nkurunzizas brug af udemokratiske midler for at blive siddende på magten ved en valgproces, der var hverken troværdig eller legitim, siger Kerry i meddelelsen, der er lagt på USA's udenrigsministeriums hjemmeside.

Valgkommissionen i Burundi sagde i en erklæring fredag, at Nkurunziza fik 69,4 procent af stemmerne, hvormed han er vinder af valget allerede i første runde.

Nkurunziza er valgt for fem år.

Valgkampen i det lille østafrikanske land var stærkt præget af vold og blev boykottet af oppositionen. Den nærmeste rival til Nkurunziza, Agathon Rwasa, fik 18,99 procent af stemmerne, siger valgkommissionen.

Valget fandt sted tirsdag, selv om mange afrikanske og vestlige ledere havde opfordret til en udsættelse på grund af faren for optrappet vold.

Nkurunziza stillede op til en tredje valgperiode, selv om forfatningen kun tillader to perioder til samme person.

Præsidenten - en genfødt kristen, fodboldfanatiker og tidligere oprører - henviser til en domstolsafgørelse, der siger, at han kan stille op igen.

John Kerry opfordrer nu til, at Burundis regering fremadrettet indgår i en "meningsfuld, seriøs dialog" med blandt andet oppositionen, så man kan få "genskabt borgernes og det internationale samfunds tillid" og "forhindre yderligere ustabilitet og vold".

/ritzau/

Dagens Gossip