John Kerry er i Moskva for at diskutere fred i Syrien

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ankom tirsdag til Moskva, hvor han har indledt drøftelser med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, i et forsøg på at holde den syriske fredsproces på sporet.

- Jeg tror, at det gavner verden, når store nationer med en lang fælles historie, har muligheden for at finde områder, hvor de er enige, siger Kerry til russiske medier.

- I dag håber jeg, at det vil lykkes for os at nå frem til enighed på flere områder, tilføjer Kerry, som senere tirsdag skal mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin.

Lavrov siger, at han er parat til diskutere ethvert bilateralt emne, som Kerry finder vigtigt.

- Senere i dag vil vi orientere præsident Putin om vore drøftelser, og jeg håber, at de vil bære frugt, siger den amerikanske udenrigsminister.

Kerry og FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, ønsker at holde den næste runde syriske fredsforhandlinger fredag i New York, men Rusland har indtil videre været tilbageholdende med at sætte dato på de næste møder.

USA og Rusland er stærkt uenige om, hvilken rolle den syriske præsident, Bashar al-Assad, skal spille under et overgangsstyre i Damaskus, ligesom de er uenige om, hvilke oprørsgrupper som kan deltage i fredsforhandlingerne.

Rusland, som er Bashar al-Assads nærmeste allierede, insisterer på, at det kun er den syriske befolkning, som kan afgøre den syriske præsidents skæbne.

Syriske oprørsgrupper, der sidste uge deltog i fredsforhandlinger i Riyadh i Saudi-Arabien, sagde i en sluterklæring fra deres møde, at de er enige om, at Syrien skal forvandles til et demokratisk land, hvor der ikke diskrimineres af religiøse, sekteriske eller etniske årsager. Der skal heller ikke være diskrimination mod kvinder.

Videre siger grupperne, at det nye Syrien skal findes via en overgangsperiode. Når denne periode begynder, kan al-Assad, godt være landets leder, men umiddelbart efter, at overgangsperioden er begyndt, skal han gå af.

Iran, der også er Assads nære allierede, siger ligesom Rusland, at Assads politiske skæbne skal afgøres af den syriske befolkning.

/ritzau/Reu

Dagens Gossip