John Kerry i pendulfart mellem israelerne og palæstinenserne

Fredag mødtes John Kerry med den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas i Jordan. Derefter fløj den amerikanske udenrigsminister med helikopter til Jerusalem for at mødes med den israelske premierminister Benjamin Netanyahu, som han også havde et fire timer langt møde med torsdag aften.

Efter planen vil John Kerry derefter flyve tilbage til Amman lørdag til yderligere drøftelser med Mahmoud Abbas, hvorefter han vil vende tilbage til Israel for igen at tale med Benjamin Netanyahu.

De direkte forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne brød sammen i 2010 i et opgør om israelske bosættelser på Vestbredden og i det østlige Jerusalem, skriver AFP.

Ifølge en talsperson for den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas kan forhandlingerne ikke genoptages, før Israel giver »et klart svar« på palæstinensernes krav om en selvstændig palæstinensisk stat på Vestbredden.

Ifølge AFP ønsker John Kerry at få en forhandlingsaftale på plads, før FNs generalforsamling, der de facto anerkender en palæstinesisk stat, mødes til september.

Benjamin Netanyahu udtrykker bekymring over, at palæstinenserne i mangel af direkte fredsforhandlinger vil kunne bruge FNs generalforsamling som springbræt for yderligere statsdannelse uden Israels indflydelse.

EUs udenrigsministre udtrykte på et rådsmøde mandag i Luxembourg fuld opbakning til det amerikanske initiativ for at få israelere og palæstinensere tilbage til forhandlingsbordet.

BNB

Dagens Gossip