John Kerry: Klimaaftale i Paris bliver ikke bindende

Skrevet af admin

12/11/2015

Dagens topnyheder

Skulle verdens ledere nå frem til en aftale på det kommende klimatopmøde i Paris, vil indholdet ikke blive juridisk bindende.

Sådan lyder det fra USA, hvor udenrigsminister John Kerry afviser, at der bliver tale om en decideret traktat, der forpligter landene til at sænke deres udledning af såkaldte klimagasser.

I et interview med Financial Times siger Kerry, at en aftale "helt klart ikke vil blive en traktat".

Det står i modsætning til, hvad EU og andre lande længe har argumenteret for - nemlig at klimaforhandlingerne skal munde ud i en international traktat med juridisk bindende mål om at skære i CO2-udslippet.

- Det vil helt klart ikke blive en traktat. Det vil ikke være juridisk bindende reduktionsmål som Kyoto eller lignende, siger John Kerry til Financial Times med henvisning til Kyoto-protokollen fra 1997.

FN's klimatopmøde involverer omkring 100 stats- og regeringschefer og begynder i slutningen af november.

Målet med mødet er at sikre en aftale, der skal afværge alvorlige klimaforandringer på grund af den globale opvarmning.

USA og Kina betragtes som meget væsentlige at få med i aftalen, da de er de to største udledere af CO2 i verden.

En talsmand for EU-Kommissionen siger til Financial Times, at kommissionen og mange lande ønsker en Paris-aftale, der bliver "en slags protokol eller en traktat".

Men bag kulisserne anerkender EU, at USA's præsident, Barack Obama, helst vil undgå en juridisk bindende aftale, da det øger chancen for, at Senatet i USA vil skulle blåstemple aftalen.

Her har de mere klimaskeptiske republikanere flertal i begge kamre.

/ritzau/