John Kerry til Cuba: USA vil beholde Guantanamo-aftale

USA har i øjeblikket ingen intentioner om at ophøre en lejeaftale med Cuba om flådebasen Guantanamo Bay, selvom Cuba vil have området tilbage.

Sådan lyder det ifølge nyhedsbureauet Reuters fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, til en fælles pressekonference med den cubanske udenrigsminister, Bruno Rodriguez, i USA.

Det er det første møde mellem udenrigsministre fra de to lande i Washington i 54 år.

Til samme pressekonference siger Rodriguez, at det er altafgørende, at USA returnerer det "ulovligt besatte Guantanamo-territorium".

USA har lejet Guantanamo Bay-flådestationen siden 1903, da USA trak sine styrker tilbage fra Cuba efter den amerikansk-spanske krig. Aftalen gjorde USA til "evig" lejer af Guantanamo Bay.

Pressekonferencen i det amerikanske udenrigsministerium finder sted på den samme historiske dag, som den cubanske ambassade er blevet åbnet i USA, og den amerikanske repræsentation i Cuba er blevet opgraderet til at være amerikansk ambassade.

De to begivenheder er et vigtigt skridt på vejen mod et normaliseret diplomatisk forhold mellem de to nationer, selvom der endnu er et stykke vej.

Blandt andet ønsker Cuba, at USA nu ophæver handelsembargoen mod Cuba og opsiger lejeaftalen om Guantanamo, mens USA så sent som mandag har udtryk håb om, at Cuba i de kommende år vil begynde at udvise respekt for basale menneskerettigheder.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip