Jordskredssejr: Oppositionen får flertal i Venezuela

Skrevet af admin

07/12/2015

Mest læste i dag

Oppositionen i Venezuela ser ud til at tage en stor sejr ved parlamentsvalget i det sydamerikanske land.

Koalitionen MUD har vundet 99 sæder, mens præsident Nicolás Maduros socialistparti og dets allierede har fået blot 46 sæder i parlamentet, oplyser valgmyndighederne ifølge Reuters.

Der mangler fortsat at blive talt stemmer op og dermed blive gjort rede for, hvordan resten af de i alt 167 mandater fordeler sig.

Men med 99 pladser har den nuværende opposition altså sikret sig et flertal. Resultatet ses som et foreløbigt punktum for den socialistiske revolution, som tidligere præsident Hugo Chávez satte i gang for snart 17 år siden.

Den nuværende præsident, Nicolás Maduro, erkender valgnederlaget.

- Vi er her - med moral og etik - for at anerkende disse ugunstige resultater, siger Maduro i en tale til nationen, hvor han samtidig skyder skylden for nederlaget på en "økonomisk krig" mod ham.

Da resultaterne blev læst op kort efter midnat lokal tid, blev det fejret med fyrværkeri i områder af hovedstaden Caracas, hvor oppositionen har flertal. Omvendt aflyste regeringsstøtter deres festplaner.

Henrique Capriles, tidligere præsidentkandidat og en af de ledende skikkelser i oppositionen, kalder valget en sejr for hele Venezuela.

- Resultaterne er som håbet. Venezuela har vundet. Det kan ikke laves om, skriver Capriles på Twitter.

Oppositionens sejr tilskrives af iagttagere i høj grad utilfredshed med den siddende regering snarere end stor tiltro til partierne i MUD.

Særlig stor er frustrationen over den venezuelanske økonomi, der er plaget af enorme inflationsrater og et stor fald i olieprisen i løbet af det seneste år.

/ritzau/Reuters