Journalist i Thailand: Militæret har en afgørende rolle

Skrevet af admin

25/11/2013

Dagens topnyheder

Samtidig med at demonstrationerne i Thailand udvikler sig, er der spænding om, hvordan landets militær vil reagere, hvis situationen begynder at eskalere voldeligt.

Det fortæller journalist Flemming Kruhøffer fra Ritzau Finans og bosat i Thailand.

- I alle grene af samfundet er militæret en magtfaktor, men der er ingen, der ved, hvor militæret står. Om de står på Shinawatras side og rødskjorterne, eller om de står på gulskjorternes side, der repræsenterer det moderne Thailand, siger han og fortsætter:

- Militæret har en lang tradition for at gribe ind i thailandsk politik, og det har mange interesser både politisk og forretningsmæssigt.

Uroen i Thailand begyndte for flere uger siden, da det regerende parti Pheu Thai med premierminister Yingluck Shinawatra i spidsen forsøgte at få vedtaget en amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra at vende hjem.

Thaksin er premierministerens bror og blev afsat ved et militærkup i 2006. Han måtte flygte fra Thailand for at undgå at blive fængslet for korruption. Demonstranterne mener imidlertid, at Thaksin Shinawatra stadig står i kulissen og hiver i trådene.

- Thaksin har hele tiden været set, som den der reelt styrede regeringen under Yingluck Sinawatra, som er hans søster. Hun er generelt betragtet som en marionetfigur for Thaksin, som igen og igen sidder og puster til ilden fra sit eksil, siger Flemming Kruhøffer.

Indtil videre har de thailandske myndigheder håndteret demonstrationerne fredeligt, da man vil undgå en gentagelse af urolighederne i 2010, hvor omkring 100 mennesker blev dræbt.

Over 1000 regeringsfjendtlige demonstranter har mandag besat Thailands finansministerium, og det har skabt frygt for, at situationen vil udvikle sig voldeligt.

/ritzau/