Journalister får bøder for skjult kamera

To journalister blev torsdag ved Retten i Glostrup idømt dagbøder for uberettiget at have fotograferet personer på bostedet Ringbo, der huser psykisk syge i Bagsværd.

Optagelserne med skjult kamera fandt sted i 2007 og blev vist i et indslag i Magasinet 21 Søndag på DR i februar 2008. Det mere end fem år gamle indslag handlede om forholdene på Ringbo.

Flere optagelser af beboere og ansatte var i løbet af syv måneder lavet af den daværende journalistpraktikant Eva Eriksen, der havde ladet sig ansætte som vikar på bostedet.

Indslaget var tilrettelagt af journalist Miki Mistrati, der dengang arbejdede for Bastard Film.

De to journalister er blevet idømt hver 10 dagbøder á 1000 kroner eller 10.000 kroner. Desuden har retten bestemt, at de skal betale 5000 kroner i erstatning til tre personer på bostedet, der har følt sig krænket over optagelserne.

Eva Eriksen og Miki Mistrati var tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf om uberettiget fotografering af personer på et ikke frit tilgængeligt sted og for videregivelse af disse billeder.

Desuden var de tiltalt efter en paragraf om videregivelse af fortrolige oplysninger, som man har fået kendskab til i offentlig tjeneste.

Eva Eriksen blev fundet skyldig i overtrædelse af straffeloven, mens Miki Mistrati blev fundet skyldig i medvirken.

Udsendelsen i DR handlede om en sag af stor samfundsmæssig interesse, nemlig medicinering af psykisk syge. Men hensynet til beboernes privatliv vejer i sagen tungere end hensynet til pressens ytringsfrihed, skriver retten i en pressemeddelelse.

- Hensynet til beboernes sundhed og muligheden for at pleje og behandle dem i et beskyttet miljø, hvor opbygget tillid til personalet indgår som et væsentligt element, vejer sammen med hensynet til beboernes privatliv tungere end hensynet til pressens mulighed for at belyse de angivne emner som sket, skriver retten om dommen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip