Journalistforbund: Det sidste punktum er ikke sat

»Loven lukker ned for aktindsigt, som skal være med til at sikre befolkningen en god grundig oplysning om den lovgivning, der finder sted her i landet. Det er som om, at der ikke har været nogen form for vilje til at lytte til de problemstillinger og advarsler, der er blevet rejst,« siger Mogens Blicher Bjerregård med henvisning til paragrafferne 24 og 27, de såkaldte »undtagelsesparagraffer«.

Paragraf 24 giver mulighed for at undtage interne dokumenter og oplysninger, der bliver udvekslet mellem myndigheder i forbindelse med ministerbetjening, for aktindsigt, mens paragraf 27 gør det muligt at undtage dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer »i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces«.

»Og man må jo spørge: Hvad har der været problematisk ved, at man har kunnet få adgang og indsigt i de dokumenter? Det har vi trods rigtig mange spørgsmål stadig ikke fået et ordentligt svar på. Og hvad er det for et såkaldt øget frirum, politikerne ønsker at få? Det har vi heller ikke på noget tidspunkt fået et ordentligt svar på. Det eneste, vi har kunnet se og dokumentere, er, at det betyder alvorlige indskrænkninger af åbenheden,« siger formanden fra Dansk Journalistforbund, der påpeger, at aktindsigt til væsentlige dokumenter er en del af demokratiet og den måde, det åbne samfund er bygget op på.

Spørgsmål: Den nye offentlighedslov er alligevel stemt igennem. Hvad vil Dansk Journalistforbund gøre nu?

»Nu må vi følge godt og grundigt med ved hjælp af de mange medlemmer, vi har. Så må vi simpelthen få samlet alle de oplysninger sammen, der kan dokumentere konsekvenserne af de her paragraffer. Som jeg forstår det, så skal der finde en evaluering sted af offentlighedsloven om senest tre år, og den vil vi forberede os på allerede fra dag et. Det sidste punktum er ikke sat fra vores side,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Regeringspartierne samt Venstre og de Konservative stemte for loven. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance stemte imod.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip