Journalistforbund vil have MRSA-akter for Højesteret

Skrevet af admin

06/02/2015

Mest læste i dag

Østre Landsret gav fredag to journalister besked på at vente med at få deres aktindsigt udleveret i MRSA-sagen til engang i maj, når sagen er afgjort.

Men det strider mod Ombudsmandens udtalelse om, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for at nægte de to journalister aktindsigt i en undersøgelse om forekomsten af MRSA i 48 landsmænds svinebesætninger.

Sådan lyder det fra Journalistforbundet, der er utilfredse med dagens kendelse.

- Vi er overraskede over, at landbrugets stævning mod Fødevarestyrelsen nu blokerer for aktindsigt, og vi vil søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen for Højesteret, siger forbundets formand Mogens Blicher Bjerregård i en pressemeddelelse.

Baggrunden for sagen er, at 48 landmænd frivilligt mellem 2008 og 2011 deltog i en undersøgelse lavet af Fødevarestyrelsen om forekomsten af MRSA i deres svinebesætninger.

Journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen søgte i foråret 2012 aktindsigt i resultaterne.

Efter to afslag gik journalisterne til Folketingets Ombudsmand, som i juni 2014 gav dem medhold i, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at nægte aktindsigt.

Landbrug & Fødevarer stævnede Fødevarestyrelsen, som ville udlevere oplysningerne om svinebestandene til journalisterne.

Det førte til, at Østre Landsret fredag besluttede, at Landbrug & Fødevarer har ret til at føre sagen mod Fødevarestyrelsen, og at journalisterne ikke må få oplysningerne, før sagen mellem Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer er afgjort til maj.

Landbrug & Fødevarer mener ikke, at oplysningerne skal gives til pressen, da det kan risikere at stigmatisere og udstøde de landmænd, som ifølge Fødevarestyrelsen havde MRSA i deres besætninger.

/ritzau/