Julemad kan slå din hund ihjel

Selvom hunden kigger på dig med bedende øjne under julemiddagen, så skal du ikke forbarme dig og lade den spise af den fede mad.

For bare et enkelt fedt måltid kan være livsfarligt for vores firbenede venner. Alt for ofte giver hundeejere efter for hundes tiggeri og lader resterne fra anden, flæskestegen og medisterpølsen dumpe ned madskålen.

Det skriver DR.dk.

Men den fede mad kan give livsfarlig betændelse i bugspytkirtlen, fortæller Charlotte Bjørnvad, som er professor på Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universtitet.

- Når en hund, der er vant til at spise mad uden ret meget fedt, pludselig får serveret et meget fedtholdigt måltid mad, så kan det simpelthen overbebyrde bugspytkirtlen, siger hun til DR.dk.
Store smerter

Alene på dyreklinikken, som er tilknyttet Københavns Universitet, sker det, ifølge Charlotte Bjørnvad, flere gange om måneden, at hunde er indlagt med store smerter, fordi de har fået for fed mad.

- De kan næsten ikke bevæge sig og næsten ikke gå, fordi det gør så ondt på dem. De vil hverken spise, drikke eller noget som helst, fortæller hun.

De fleste hunde kan behandles, hvis betændelsen bliver opdaget. Men nogle gange når den at sprede sig til hele kroppen. Og så kan lever, nyre og hjerte svigte, hvilket er livsfarligt.

Charlotte Bjørnvad råder hundejere til at give hunden et stykke reelt kød, hvis den skal have lidt ekstra godt i julen. Men man skal ikke give den fedt og sovs.

Dagens Gossip