Julen varer længe - koster arbejdsgiverne penge

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

Det er jul - det er cool. I hvert fald hvis man har fri i helligdagene, der følger med julen i år. For i 2013 ligger helligdagene placeret bedst muligt for de ansatte.

Juleaften falder på en tirsdag og derfor er både første og anden juledag hverdage - og da det er helligdage - vupti giver det tre fridage i streg. Holder man så fri mandag og fredag, har man en hel ferieuge, hvoraf man selv kun skal "betale" de to dage.

Men for arbejdsgiverne betyder de ekstra helligdage i julen 2013 færre dage med produktion og indtjening.

- Det er jo ikke sådan at ændre på, at julen en gang imellem tager hverdage fra arbejdsgiveren, siger Rikke B. Ørum, der er chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

Men det er ikke hvert år, at julen falder ud til fordel for de ansatte. Mens der er tre dages julefri i år, var der kun en julerelateret helligdag i 2011, hvor juleaften faldt på en lørdag.

- Som arbejdsgiver er der ikke andet at gøre end at ønske medarbejderne en rigtig god juleferie og se frem til 2015, hvor det begynder at lysne hvad angår antallet af hverdage mellem jul og nytår, siger Rikke B. Ørum.

I Dansk Erhverv har man forsøgt at regne på, hvad en arbejdstager-jul koster. Og ved at kigge dybt i tallene er man kommet frem til, at tabet ved at konvertere en hverdag til en helligdag svarer til et sted mellem 4-5,3 milliarder kroner.

Og når der i år er to færre arbejdsdage mellem jul og nytår, end hvad der ofte er tilfældet, estimeres arbejdsgivernes tab til et sted mellem 8-10 milliarder kroner.

- Vender man julens placering i år til noget positivt for arbejdsgiveren, så må det være, at den lange ferie forhåbentlig resulterer i, at medarbejderne kommer endnu mere friske og veloplagte tilbage fra juleferien, parate til at nå nye mål i 2014, siger Rikke B. Ørum.

/ritzau/