Juletrafikken begynder allerede fredag

Selv om juleaften stadig er en hel uge væk, bliver den årlige juletrængsel i trafikken allerede skudt i gang fredag.

Flere danskere holder nemlig fri en eller flere af hverdagene op til juleaften, og derfor forventer blandt andre DSB ikke, at juletrafikken i år klumper sig sammen på én enkelt stor rejsedag.

- Fredag er der rigtig mange skolebørn, der går på ferie, så vi har en lang jul i år. Derfor er vores forventning faktisk, at juletrafikken kommer til at forløbe stille og roligt og mere spredt end visse andre år, siger informationschef i DSB Tony Bispeskov.

Trods startskuddet fredag viser billetreservationerne dog som vanligt, at 23. december bliver den travleste dag på skinnerne.

Også på vejene bliver fredag første dag i årets trafikale juleræs, ifølge Rune Johansen, vagthavende ved Vejdirektoratets Trafikcenter.

- Fredag fra klokken 15 vil man kunne mærke den første juletrafik blande sig med den normale myldretidstrafik, som kan blive en del tættere end normalt, lyder forventningen fra Rune Johansen.

I Københavns Lufthavne behøver man ikke gætte sig frem til, hvornår juletrafikken bliver mest intens. Her er langt størstedelen af flybilletterne bestilt, og ligesom på skinner og veje bliver fredag en travl dag i luften.

Faktisk den travleste i hele december med 85.800 passagerer, hvilket er godt 15.000 flere end på en gennemsnitsdag, fortæller lufthavnens passagerchef, Marie-Louise Lotz.

- Nogle kommer forventningsfulde hjem fra udlandet for at holde jule hos familien herhjemme i Danmark. Andre flyver på juleferie til enten sne eller palmer. Og så er der dem, der tager et indenrigsfly for at komme hurtigt hjem, siger passagerchefen.

Når julen engang er ovre, og turen fra enten det udenlandske eller indenlandske ferieeksil går hjemover igen, bliver det især 2. juledag, trafikken igen sander til.

/ritzau/

Dagens Gossip