Juncker: Brexit-topfigurer unddrager sig ansvaret ved at gå

I stedet for at føre Storbritannien igennem det EU-exit, som de kæmpede for, har nejsigernes frontfigurer Nigel Farage og Boris Johnson unddraget sig ansvaret for at få landet tilbage på ret kurs.

Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, på et møde i Europaparlamentet i Strasbourg. På dagsordnen er resultaterne af sidste uges historiske topmøde i Bruxelles.

- Sidste uges stolte brexit-helte er nu triste brexit-helte. Johnson, Farage, er ikke patrioter. Patrioter træder ikke tilbage, når tingene bliver svære. De bliver, siger Jean-Claude Juncker.

Kun fire dage efter at Boris Johnson opgav at blive ny leder af Det Konservative Folkeparti, annoncerede Nigel Farage mandag på et pressemøde sit farvel til formandsposten for partiet Ukip.

Dermed har "Leave"-kampagnens topfigurer trukket sig fra deres ledende poster og overladt ansvaret for at gennemføre den politik, som skal lede landet igennem skilsmissen fra EU til andre.

Allerede dagen efter afstemningen meddelte premierminister David Cameron, der var hovedmanden bag "Remain"-kampagnen, at han vil træde tilbage.

Flere parlamentsmedlemmer bakker Junckers kritik op. Blandt andet formand for Alliancen af Liberale og Demokrater i Europa, Guy Verhofstadt, langer ud efter Johnson og Farage.

- De minder mig om rotter, der forlader det synkene skib, siger han.

Også EU's præsident, Donald Tusk, deltager i debatten. Han slår fast, at det er i medlemslandenes interesse, at Storbritannien og EU skal være tætte samarbejdspartnere fremover.

Men hvis briterne vil have adgang til EU's indre marked, skal Storbritannien samtidig acceptere den europæiske unions frie bevægelighed.

- Vi vil ikke sælge ud af vores frihed, og der vil ikke være noget indre marked à la carte, siger EU-præsidenten til parlamentsmedlemmerne.

Ukip's Nigel Farage deltager ikke debatten i Strasbourg.

/ritzau/

Dagens Gossip