Juncker: Grækenland er en ko på alt for tynd is

Forsøget på at finde en løsning på den græske gældskrise fortsætter torsdag klokken 14 i Bruxelles, hvor EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, igen holder møde med Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras.

- Koen har skøjtet alt for længe på tynd is. Nu er vi nødt til at få koen ind fra den tynde is, sagde Juncker, da han tidligere på dagen ankom til topmøde mellem EU og Latinamerika.

Junckers talsmand, Margaritis Schinas, siger på kommissionens daglige pressebriefing, at Juncker og Tsipras ved en kort samtale onsdag fik "retableret deres personlige forhold". Men at han i øvrigt ikke vil kommentere konkrete elementer i forhandlingerne.

Forholdet mellem Juncker og Tsipras led et knæk i sidste uge, efter at de to onsdag aften havde holdt et langt møde på Junckers kontor i Bruxelles.

De skiltes tilsyneladende i god stemning og med en aftale om at mødes igen meget snart.

Men i en tale til det græske parlament fredag tog Tsipras åbent afstand fra Junckers forhandlingsudspil, som han blandt andet kaldte "et afpresningsforsøg".

Lørdag afviste Juncker at tage imod et telefonopkald fra Tsipras, og kommissionsformanden gjorde det senere klart, at den græske leder måtte holde sig til visse regler for at holde deres venskab intakt.

Den græske statskasse er ved at være tom, og landets nuværende hjælpeprogram udløber med månedens udgang. Hvis der ikke bliver fundet en løsning inden da, er der fare for, at Grækenland går statsbankerot og må forlade eurozonen.

Der er stadig 7,2 milliarder euro tilbage i indefrosne lån i det eksisterende låneprogram.

Men kreditorerne vil ikke frigive dem, før der er en klar aftale med den græske regering om de græske budgetmål de kommende år og om, hvordan pengene skal bruges.

/ritzau/

Dagens Gossip