Juncker til Storbritannien: Vi vil have afklaring nu

Der var stående klapsalver, da formanden for EU-Parlamentet, Martin Schultz, ved en debat i parlamentet takkede den afgående, britiske EU-kommissær, lord Hill.

- De har kæmpet, for at Storbritannien skulle forblive i EU, og det vil jeg gerne takke Dem for, sagde Martin Schultz, inden kommissærer og parlamentsmedlemmer rejste sig og klappede.

- Tak for dette tegn, lød det bagefter fra Martin Schultz.

- Det er et tegn på, hvor flertallet står. At lord Hill træder ud, er ligeledes et tegn på, at Storbritanniens udmeldelse er begyndt, sagde han.

Dermed var retningen lagt for den ekstraordinære samling, som bliver holdt kort før et to dage langt topmøde går i gang.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har flere gange sat hårdt mod hårdt og opfordret Storbritannien til at iværksætte artikel 50 i Lissabon-traktaten, også kaldet EU's skilsmisseakt eller exit-plan, hurtigst muligt.

Herefter har Storbritannien to år til at forhandle vilkårene for en udmeldelse.

Ved tirsdagens plenarsamling er budskabet det samme.

- Jeg er rede til at erkende afstemningsresultatet, men det synes at være sværere for briterne. Jeg vil gerne have, at man i Storbritannien respekterer, hvad det britiske folk har bestemt, siger Juncker.

- Jeg forlanger ikke, at man iværksætter udmeldelsesprocessen i dag eller i morgen formiddag, men snart. Man er enten ude eller inde, siger han og opfordrer premierminister David Cameron til at afklare situationen.

- Jeg har forbudt kommissærer at indlede hemmelige forhandlinger med Storbritannien. Det er os, der skal beslutte, hvad der sker, ikke bare dem, der ønsker at forlade EU.

I anledning af topmødet ankommer premierminister David Cameron senere tirsdag til topmøde med resten af EU-lederne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip