Juraprofessor: Danmark ville tabe EU-sag om børnecheck, men nu er Venstre kommet til fornuft

- Pænt sagt er Venstre kommet til fornuft og har foretaget noget af en kovending.

Det siger juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet om Venstres kursskifte i sagen om EU-borgeres ret til børnecheck.

Et varmt politisk emne hvor Venstre kaldte den tidligere regerings retten ind efter EU-reglerne for skandaløs. Men nu gør Venstre imidlertid det samme.

- Men sagen er også helt juridisk klar. Optjeningsprincippet, som VK-regeringen indførte i sin tid, er en overtrædelse af EU-reglerne. En retssag ved EU-Domstolen, som vi uden tvivl ville tabe, ville være et udsigtsløst spild af både tid og penge, siger Kirsten Ketscher til Ritzau.

Ifølge Venstres politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, vil Venstre fortsat kæmpe imod en øjeblikkelig børnecheck. Men man vil nu gøre det i EU-systemet sammen med ligesindede EU-lande.

- Det er også sådan, man gør tingene på en ordentlig måde. Man overholder de regler, der er, og er man utilfreds med dem, må man arbejde på at få lavet dem om, siger Kirsten Ketscher.

Til gengæld spår hun også det arbejde ringe succes.

- Det er stærkt usandsynligt, at der kan skaffes flertal for at ændre reglerne, som de fleste lande og EU-Parlamentet er glade for. Det er stort set kun Kun Danmark og David Cameron fra Storbritannien, der har udtalt sig negativt, siger Ketscher.

Hun peger på, at børnechecken slet ikke er et tema i for eksempel vore nordiske nabolande.

- Hele idéen, om at man skal kunne bevæge sig indenfor EU og forbedre sine forhold, er jo en central del af samarbejdet, siger hun.

I den ophedede tidligere debat om børnechecken brugte Venstre ofte billedet, at "jordbærplukkere i træsko" ikke fra dag ét skulle kunne komme til Danmark og hæve en børnecheck ved kasse 1.

- Men i virkeligheden var det jo tyskere med arbejde i Danmark, der protesterede mod de danske særregler, og ikke de polakker man altid taler om, siger Ketscher.

/ritzau/

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip