Juraprofessor tvivler på genåbning af Irak-kommission

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

Irak-kommissionen bliver næppe genåbnet.

Sådan lyder det fra juraprofessor Jørgen Albæk-Jensen, som er tidligere medlem af den nu lukkede Irak- og Afghanistan-kommission og tidligere har været ude at kritisere regeringens lukning.

Udmeldingen kommer, efter at FN's Torturkomité onsdag har offentliggjort sine anbefalinger til den danske regering vedrørende forebyggelse og bekæmpelse af tortur.

For selv om der generelt er ros til Danmarks engagement i kampen mod tortur, er der også kritik af flere forhold.

Blandt andet over lukningen af Irak-kommissionen, der skulle have kastet lys over danske soldaters udlevering af personer under krigene i både Irak og Afghanistan.

- Komitéen er bekymret over, at kommissionen (...) er afsluttet uden at have afgivet endelige konklusioner om, hvorvidt der er sket overtrædelser af internationale forpligtelser om ikke at udsætte fanger for mishandling, lyder det således i rapporten.

Men det er altså ikke ensbetydende med, at forholdene bliver undersøgt yderligere, vurderer professoren.

- Det ville være dejligt, hvis det betyder, at kommissionen blev genåbnet, men min tiltro til det er ret begrænset.

- Jeg tror, regeringen har lagt sig fast på at lukke den. Det var en af de allerførste ting, som regeringen gennemførte, da regeringen blev dannet. Derfor tror jeg også, der skal mere til end en kritik fra FN.

Torturkomitéen anbefaler, at regeringen lader et "uafhængigt organ" undersøge den danske udlevering af fanger til andre staters styrker i "militære operationer i udlandet". Og at konklusionerne bliver offentliggjort.

Men det kommer heller ikke til at ske, da der allerede er en undersøgelse ved auditørkorpset, vurderer Jørgen Albæk-Jensen.

-Jeg tvivler på det. Man kan bemærke, at FN selv nævner auditørundersøgelsen, som er i gang. Mit gæt er, at regeringen nok vil henvise til den undersøgelse og på den måde sige, at så lever man op til kravet om en uafhængig undersøgelse.

/ritzau/