Jurist: Farlig kurs at fjerne aftaleret

Regeringen er på juridisk meget usikker grund, når den truer med at tage aftaleretten fra de praktiserende lægers organisation PLO. Det vurderer Kent Kristensen, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i sundhedsjura.

For det er et kampskridt, der kan kun tages i brug, når samfundsinstitutioner reelt er i fare for at bryde sammen. Og det er langt fra tilfældet i forbindelse med lægernes trusler om at opsige samarbejdet med det offentlige, vurderer han.

- Kravet om proportionalitet er ikke i nærheden af at blive opfyldt i denne her sammenhæng. Der er ikke nogen samfundsmæssige institutioner, der bryder ned, fordi patienterne skal aflevere 300 kroner til lægen for behandling, siger Kent Kristensen.

Ifølge et notat fra Sundhedsministeriet kan konflikten med lægerne ende med, at man fratager PLO forhandlingsretten. Det kommer frem, netop som konflikten mellem de praktiserende og det offentlige er mere tilspidset end nogensinde.

Kent Kristensen bider mærke i, at notatet fra Sundhedsministeriet er dateret 18. marts. Forhandlingerne brød endeligt sammen sidst i april, og den 3. maj opsagde regionerne deres aftale med lægerne.

Senere samme dag fremlagde regeringen et lovforslag om regulering af almen praksis.

- Det vil sige, at det er udarbejdet samtidig med, at der har været forhandlinger mellem regioner og PLO og sideløbende med, at man udarbejder lovforslaget, siger han.

Kent Kristensen kalder notatet for "løse venstrehåndsovervejelser uden juridisk dokumentation".

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil regeringen først sløjfe forhandlingsretten for PLO i tilfælde af en langstrakt konflikt, som vil være uforsvarlig over for patienterne, da sundhedsvæsnet i givet fald ikke kan hænge sammen.

Men det mener Kent Kristensen altså ikke, er et gældende argument.

- Det her er jo opstået på baggrund af et regeringsindgreb. Det er en situation, som modparten selv har bragt sig i. Så de nødretslige grunde er ikke opfyldt her, siger han.

Hvis konflikten kommer så vidt, at lægerne opsiger samarbejdet med det offentlige, og regeringen herefter fratager PLO aftaleretten, så vil det få konsekvenser for sundhedssystemet, siger Kent Kristensen.

- Det vil betyde, at lægerne står isoleret enkeltvis. Så vil vi få 3600 private udbydere uden nogen mulighed for at koordinere sundhedsindsatsen. Lægerne vil blive konkurrenter om pris på lige fod med købmanden nede om hjørnet, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip