Jurist: Yahya Hassan slipper med nød og næppe for tiltale

Skrevet af admin

30/11/2013

Dagens topnyheder

Digteren Yahya Hassan, der i løbet af denne uge blev anmeldt for racisme, slipper- ifølge advokat og ekspert i menneskeret Tyge Trier - for en tiltale.

Det var den aarhusianske debattør og lokalpolitiker Mohamed Suleban, der onsdag anmeldte digteren for nogle udtalelser i Jyllands-Posten, hvor Yahya Hassan blandt andet beskriver folk i socialt belastede områder som "dumme perkere", der stjæler og snyder.

- De konkrete udtalelser til Jyllands-Posten har et generaliserende præg, men i en samlet vurdering synes jeg ikke, at de opfylder det krav, som ligger under paragraf 266b (racisme. red). Jeg tror ikke, at han kan dømmes.

- Men jeg kan godt forstå, at man har debatten, for udtalelserne har en vis grov og generaliserende karakter. Men de falder - på et hængende hår - uden for det område, hvor der kan rejses tiltale. Det er min vurdering, siger Tyge Trier til Ritzau.

Advokaten fremhæver, at Yahya Hassans kommentarer mere er baseret på egne erfaringer fra et område, end de er generaliserende om en bestemt gruppe eller race.

Og det forhold, at Yahya Hassans udtalelser er formidlet i en avis, spiller også ind i Tyge Triers vurdering af sagen.

- Det vil jo sige, at der kan være en gradsforskel. En del af et samfund med ytringsfrihed er også, at medierne formidler tingene på en skarp måde, og derfor kan der være en usikkerhed om, hvad han præcist har sagt.

Tidligere lørdag vurderede chefjurist i Cepos Jacob Mchangama at udtalelserne er generaliserende nok til, at der kan rejses en tiltale. Det er Tyge Trier uenig i, men han er medgiver, at Yahya Hassans kommentarer er særdeles grove.

- Ja, jeg kan godt forstå, at der er kommet en anmeldelse, men jeg tror, at man vil undlade at rejse sagen ved domstolen, da udtalelserne ikke falder ind under 266b.

/ritzau/