Justitsminister Gove udfordrer Boris Johnsons lederevner

Storbritanniens 48-årige justitsminister Michael Gove har overraskende meldt sig som kandidat til at overtage premierministerposten efter David Cameron.

Det var ventet, at Gove ville støtte den tidligere Londonborgmester Boris Johnson, men Gove siger nu, at "Johnson er ikke i stand til at levere den ledelse, som Storbritannien har brug for."

- I de kommende dage vil jeg fremlægge min plan for Storbritannien. Jeg håber, at den vil skabe enhed og forandring, siger Gove.

Alle kandidater skal være nomineret senest midt på torsdagen klokken 13 dansk tid. En ny leder skal være valgt senest 9. september.

Den britiske parlamentariker Andrea Leadsom, der var en fremtrædende fortaler for, at Storbritannien skulle træde ud af EU, meddelte torsdag formiddag, at hun er kandidat i kampen om at afløse Cameron som konservativ leder.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, offentliggjorde tidligere - i torsdagens udgave af avisen The Times sit kandidatur til at tage over efter den nuværende leder.

Avisen offentliggør også en rundspørge blandt konservative, der giver May en føring på 17 procentpoint mod den formodede modkandidat Boris Johnson.

Den tidligere Londonborgmester var leder af den fløj, der ønskede at trække sig fra unionen. Johnson har endnu ikke officielt meddelt, hvorvidt han er kandidat til at overtage efter Cameron. Det ventes, at han indleder sin kampagne torsdag.

Cameron har meddelt, at han trækker sig fra sin post i løbet af efteråret. Det sker, efter at briterne har stemt for at trække sig ud af EU. Cameron stod som regeringsleder i spidsen af kampagnen for, at briterne skulle forblive i EU.

Theresa May anbefalede også at blive i EU, men hun befandt sig i baggrunden af debatten.

The Times skriver, at May spillede rollen som den forenende figur mellem de to kampagner, og hun bliver derfor spået gode muligheder for at forene briterne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip