Justitsminister vil have Højesterets syn på Levakovic

Skrevet af admin

07/10/2015

Mest læste i dag

Justitsminister Søren Pind (V) opfordrer Rigsadvokaten til at gøre sit for, at Højesteret får anledning til at se på sagen mod Gimi Levakovic.

Tirsdag slap den 46-årige roma lige nøjagtigt for udvisning i Østre Landsret, hvor han var tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse og trusler.

- Jeg har i dag anmodet Rigsadvokaten om at sørge for, at sager som Levakovic-sagen så vidt muligt afprøves i Højesteret, skriver justitsministeren på Facebook.

- Inden vi sætter lovmaskineriet i gang, er det vigtigt for mig, at vi så vidt muligt får Højesterets udlægning af retstilstanden, så vi ved præcist, hvor vi skal sætte ind, lyder det fra ministeren.

Det var med nød og næppe - dommerstemmerne sagde tre mod tre - at Levakovic tirsdag slap for at blive sendt ud af Danmark. Ved stemmelighed er det altid det resultat, som er bedst for den tiltalte, der tæller.

Landsretten valgte ganske vist at skærpe hans straf fra byretten med tre måneder til halvandet års fængsel, men hvad angik spørgsmålet om udvisning, så landsdommerne anderledes på sagen end byretten.

Levakovic, der kom til Danmark, da han var to år gammel, blev for alvor landskendt, da TV2 ved årsskiftet sendte to portrætudsendelser om ham og hans familie.

Siden han var 18 år gammel, er han dømt 26 gange for alt fra tricktyverier mod ældre til afpresning og trusler, og det var blandt andet derfor, at anklagemyndigheden ville have ham sendt ud af landet.

Landsretten havde flere begrundelser for ikke at udvise Levakovic, men den vigtigste var hensynet til hans to mindreårige børn, som han alene har forældremyndigheden over.

De er danske statsborgere og skulle i givet fald skilles fra deres far. Det ville være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

/ritzau/