Justitsminister vil stævne på mobil og mail

I fremtiden skal myndighederne have mulighed for at indkalde dig til retten via telefon eller mail i stedet for at banke på din dør.

Det foreslår justitsminister Morten Bødskov (S) som et forsøg på at gøre det nemmere at forkynde for mistænkte lovbrydere og spare penge.

- Der anvendes i dag betydelige ressourcer ved domstolene og politiet på forkyndelse. Det er for omkostningstungt og ineffektivt, skriver justitsministeren i en pressemeddelelse.

- Vi vil derfor modernisere mulighederne for forkyndelse, så det fremover foregår mere effektivt og tidssvarende - men uden at det sker på bekostning af retssikkerheden, fortsætter han.

Hidtil har det været sådan, at når en sagsøgt skal modtage en stævning, at så er en stævningsmand mødt op hjemme hos vedkommende.

Men det koster ikke bare penge og ressourcer. Det tager også tid, og har ofte den konsekvens, at retsmøder udsættes, fordi forkyndelsen ikke er sket rettidigt.

Med de nye forkyndelsesmetoder vil det blive muligt for politiet og domstolene at sende påmindelser til de personer, der er indkaldt for retten, per sms eller mail.

Derudover vil det også blive muligt for andre myndigheder end domstolene at forkynde digitalt - uden at vedkommende har givet sit samtykke til det.

I dag er det ellers et krav, at personen skal godkende, at forkyndelsen kommer fra en anden myndigheden end domstolen.

Der fandt cirka 594.000 forkyndelser sted i 2010.

/ritzau/

Dagens Gossip