Justitsministeren bruger misvisende tal om kriminalitet

Da gratisavisen MetroXpress i sidste uge kunne fortælle, at "kriminaliteten boomer blandt indvandrerunge", var justitsminister Karen Hækkerup (S) hurtigt ude med en kontant udmelding.

"Stigningen er bekymrende. Vi prøver at få kommuner og politi til at tage fat i kraven på de unge tidligere", sagde ministeren.

Det skete på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, som angiveligt skulle vise, at "antallet af dømte andengenerationsindvandrere er steget 60 procent".

Men ifølge Danmarks Statistik er tallet misvisende. Blandt andet fordi det ikke tager højde for, at det samlede antal efterkommere af ikke-vestlige indvandrere er steget markant.

- Det giver ikke et retvisende billede, siger Lisbeth Lavrsen, der er specialkonsulent ved Danmarks Statistik, til Information.

Hun forklarer, at den procentuelle stigning er på 8,3 procent. Altså et noget andet billede end de 60 procent, MetroXpress omtalte, og som Karen Hækkerup kommenterede på.

Ifølge Tim Knudsen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, er det kritisabelt, at Karen Hækkerup kommer med en politisk udmelding på baggrund af misvisende tal.

- Det er dybt uheldigt. Det kommer til at fremstå, som om hun retfærdiggør sin politik med forkerte data. Man kan forklare det med, at tempoet er så opskruet i dag, at hvis du vil i medierne, skal du være lynhurtig, siger han til Information.

Han ser sagen som et eksempel på et mere generelt problem i moderne politik.

- Vi ser ofte, at når politikere anvender statistik som grundlag for politik, gør de det meget stærkt selektivt. Man bruger det, som peger i retning af de konklusioner og ønsker, man har, og ignorerer det andet, siger han

- Her er der så tale om, at man ikke engang undersøger datagrundlaget, før man farer ud.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip