Justitsministeriet har igen vejledt statsløse forkert

Ministeriet har i sagerne, der er fra perioden marts 2011 til juni 2013, givet afslag på statsborgerskab til statsløse forældre uden samtidig at vejlede om, at deres børn har mulighed for at få statsborgerskab efter FNs Børnekonvention, fordi børnene er født statsløse i Danmark. Det fremgår ifølge Information af et notat, som ministeriet netop har sendt til Folketingets Indfødsretsudvalg.

Indfødsretskontoret har identificeret syv sager, hvor forældrene nu vil blive kontaktet, så deres statsløse børn kan få en ny chance for at få dansk statsborgerskab.

Ifølge indfødsretsekspert Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder er den forkerte vejledning et eksempel på en systemfejl, som ikke burde kunne opstå:

»Det er en konsekvens af, at vi i Danmark har uheldige regler, når det gælder udmøntningen af FNs Børnekonvention,« siger hun til Information.

Eva Ersbøll mener, at det ville være bedst, hvis det direkte stod i indfødsretsloven, at statsløse børn, der fødes i Danmark, automatisk fra fødslen får tildelt statsborgerskab, som det for eksempel er tilfældet i Finland.

For blot fem måneder siden måtte Indfødsretskontoret erkende endnu en vejledningsbrøler i forhold til statsløse børn. To vejledningsfejl på så kort tid illustrerer ifølge Eva Ersbøll, at indfødsretslovgivningen er et vanskeligt område at overskue. Hun opfordrer derfor til »en samlet gennemgang af, hvordan reglerne fortolkes og administreres på indfødsretsområdet med henblik på at få en ny og opdateret indfødsretslovgivning«.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) har ifølge Information bedt justitsminister Morten Bødskov (S) oplyse, om Indfødsretskontoret efter ministerens opfattelse nu har redegjort »for de sidste fejl« i forhold til de konventionsmæssige rettigheder for statsløse født i Danmark.

Justitsminister Morten Bødskov oplyser i en mail til Information, at Indfødsretskontoret »er blevet opmærksom på problemstillingen i forbindelse med behandlingen af en konkret sag«. Han tilføjer, at ministeriet har tilført Indfødsretskontoret flere ressourcer for at styrke sagsbehandlingen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip