Justitsministeriet politianmelder læge for fusk

Skrevet af admin

28/04/2015

Mest læste i dag

Justitsministeriet har i en række indfødsretssager konstateret brug af enslydende lægeerklæringer udfærdiget af en og samme speciallæge. Det fører nu til en politianmeldelse, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Justitsministeriet har den 22. april 2015 modtaget en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen i sagen om speciallægen, der har udarbejdet enslydende erklæringer i indfødsretssager.

Sundhedsstyrelsen konkluderer, at både erklæringerne og de tilhørende journaler er fagligt yderst mangelfulde, og erklæringerne fremstår stort set identiske.

Udtalelsen rejser på den baggrund en sådan tvivl om udarbejdelsen og brugen af lægeerklæringerne, at Justitsministeriet nu har bedt politiet om at undersøge dette nærmere.

- Det er vigtigt, at Justitsministeriet og Folketingets Indfødsretsudvalg kan stole på indholdet af de lægeerklæringer, som oversendes til udvalget, fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S) i pressemeddelelsen.

- Er de lægelige oplysninger ikke korrekte, kan det betyde, at Justitsministeriet forelægger sager, og Indfødsretsudvalget meddeler dispensation – begge på et forkert grundlag.

- Det siger derfor sig selv, at Folketinget ikke kan behandle de pågældende sager om indfødsret, når der som her er tvivl om speciallægens udarbejdelse af lægeerklæringer. Justitsministeriet har derfor bedt politiet om at undersøge sagerne nærmere, understreger ministeren.

Anmeldelsen omfatter både speciallægen og aktuelt 63 ansøgere.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, er godt tilfreds med politianmeldelsen.

- Det er vigtigt, at vi slår ned på enhver form for svig og svindel i forhold til erhvervelsen af dansk statsborgerskab. Vi har hele tiden været yderste kritiske i forhold til spørgsmålet om at tildele statsborgerskab per dispensation.

- Det indebærer en høj grad af risiko for svindel, når en lægeerklæring, hvor der henvises til for eksempel PTSD, er tilstrækkelig til, at man kan undgå de krav, der stilles for at man kan blive dansk statsborger, siger Christian Langballe.

/ritzau/