Jyderne sidder på magten i Danmark

Hvis alle jyder på Christiansborg bliver enige om at renovere motorvejsnettet fra Skagen til Tønder, kan de bare beslutte sig for at bruge statens milliarder på opgaven.

Der er nemlig flere jyder i Folketinget end fynboer, sjællændere, københavnere og bornholmere tilsammen.

Selvom det jyske folk kun udgør 46 procent af den samlede danske befolkning, har hele 52 procent af de valgte folketingsmedlemmer jysk baggrund.

Det viser en omfattende kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget af, hvor landets folketingsmedlemmer er vokset op og har gået i skole.

Undersøgelsen viser, at det langtfra er alle landsdele, der er lige godt repræsenteret på Christiansborg.

Ud over jydernes overtal i Folketinget viser analysen, at De Konservative ikke har én eneste kandidat, der er opvokset i Nordsjælland. Whiskybæltet nord for København betragtes ellers traditionelt som konservativt kerneland.

Samme overraskende billede afslører Enhedslistens medlemmer af Folketinget, der primært er fra Jylland på trods af, at partiet har langt større vælgertilslutning i hovedstadsområdet.

Og Kolding Kommune er landets største rugekasse for folketingspolitikere.

Ifølge eksperter er der flere forklaringer på jydernes dominans i Folketinget.

Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, mener, at den jyske overvægt har en teknisk forklaring.

- Det er på grund af valgsystemet, vi har i Danmark. Det er lavet med det formål at sikre, at kandidaterne bliver valgt lokalt. Det er et politisk valg, lyder det.

Meget firkantet kan man derfor sige, at en stemme i Jylland tæller en smule mere end en stemme i København.

Umiddelbart giver overvægten af jyder på Christiansborg et billede af, at Jylland er godt repræsenteret i Folketinget.

Dagens Gossip